Няма болници на властта и привилегировани болници. Това обяви пред бТВ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, по повод случая с акушерката, която наби бебе в болница "Софиямед".

Москов показа предварителен доклад на Агенцията за медицински одит. От него ставало ясно, че в "Софиямед" има сериозни нарушения в трудовото законодателство, свързани с това, че персоналът работи повече, отколкото това е допустимо по закон. Затова Инспекцията по труда също ще направи собствена проверка и ще наложи съответни санкции, ако се установят нарушения. РЗИ-София също ще направи проверка за приетите медиински стандарти и „Софиямед” можело да осъмне с отнемане на разрешително за "определени видове дейности".

Според Москов медицински сестри и лекари търсят допълнително натоварване заради ниското заплащане. "Смисълът на реформата е парите да влязат в пряко лечение на пациентите и за заплати на медицинския персонал", изтъкна министърът.

„Болница "Софиямед" не получава повече, има ясна методика, тя получава по същата формула лимити от касата като всяка друга, няма финансово толериране. Само лимитът на "Пирогов" е по-различен, заради определени негови функции”, каза Москов.

Той отрече парите за спешност на „Пирогов” да са 1 млн. лева, а на „Софиямед” – 3 млн. лева.

"Не, просто няма такъв факт, разберете. Говорят се едни неща в пространството, а това не е така. Вие ще видите по формулата, определена за това коя болница каква спешност прави, за което ръководството на касата е снабдено от министерството с протоколите от GPS-ите на линейките, за да е ясно къде всъщност отива спешността, вие ще видите, че ще има абсолютна справдливост и прозрачност в това разпределение", твърди министърът.

Той щял да поиска среща със собственика на "Софиямед", за да разбере от него какви мерки ще се предприемат.

„Не искам да хвърляме в устата на обществото и да създаваме страхове”, добави Москов.

И припомни, че преди години е имало слухове и за добра болница като "Шейново".

"Софиямед" е добре работеща болница, да не стигматизираме определена болница или частното срещу държавното, призова той. - Това са големи болници, които ежедневно работят и пациентите получават качествено здравеопазване.”

Москов коментира и информациите, че "Софиямед" е близка до властта, тъй като много от нейните управители са работили или в момента работят в ръководството на министерство на здравеопазването. Един от тях е Бойко Пенков, зам.-министър и в кабинета "Орешарски" и сега.

"Питате ме дали доказан професионалист като д-р Пенков е редно да работи в министерство на здравеопазването? Моят отговор е да. Иначе от това, което казах, от проверките, които текат и ще текат в тази болница и санкциите, които ще излязат публично... Нещо от това, което казах, кореспондира ли ви с идеята, че болницата е толерирана, че е близка до управлението и властта? Надявам се не. Нека да спрем със спекулациите", заяви Москов.

"Няма толерирана болница, може би това е проблемът на някои хора. Част от мениджъмнта на болниците е свикнал да гледа на тях като на феодално владение", допълни Москов. Той обясни, че по темата за това да се въведе видеонаблюдение на новородените бебета ще проведе допълнителен разговор със специалисти. 

По повод заканата на ДПС да поиска вот на недоверие заради ресор здравеопазване Москов се пошегува:

„Сега ли да се разплача, или по-късно?”

Москов коментира и казусът с имението на кмета на Хасково Георги Иванов, чиито син Станислав Иванов е депутат от Реформаторския блок: "Не знам извън Сталинска Русия синовете да отговарят за действията на бащите си". Той допълни, че ако кметът Иванов няма достатъчно добри отговори на въпросите, свързани с имотното му състояние, с него би трябвало да се занимават съответните институции.