Русия заплашва Балканите, Европа и Средиземноморието от Крим и ЕС трябва да е готов с отговор, заяви днес заместник-председателят на Комисията по външни работи на Европейския парламент Йоан Мирча Пашку.

Комисията прие с 42 на 13 гласа и един въздържал се негов доклад за "стратегическата ситуация в Черно море след незаконната анексия на Крим от Русия".

"Русия се сдобива с нова стартова площадка от пропорциите на Калининград, този път в Черно море", каза Пашку визирайки руския анклав между Литва, Полша и Балтийско море.

Той посочи, че силите, които преди са защитавали украинското пристанище в Севастопол сега са допълнени и прегрупирани.

"Това е много мощен инструмент, с който Русия може да застраши Централна Европа, Балканите, Южна Европа, също Източното Средиземноморие и дори Близкия изток", каза Пашку, който е социалист и бивш румънски министър на отбраната.

Европа трябва да признае, че стратегическата ситуация в Черно море "се е променила драматично и да вземе това предвид като предизвикателство и потенциална заплаха за сигурността при определени обстоятелства и да отговори заедно с НАТО", каза още Пашку.

Той припомни, че ЕС в момента няма функциониращи инструменти за тази цел.

Вижте изявлението на Пашку: