Нов прочит на популярната фраза на Ахмед Доган за порциите на властта предложи лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева в сутрешния блок на бТВ.

"Най-добре успява да се облагодетелства един човек, когато се разпорежда със средствата и раздава поръчките. Това са хората от изпълнителната власт - министрите и кметовете", каза бившата депутатка от БСП в коментар за личното благосъстояние на кметовете на Пазарджик и Хасково.


Според нея "демонстративното показване на свръхсъстояние за период, в който ти си бил управникът на града, не е здравословно".


"Няма такива приятели, чиито коли да караш и да им ползваш имотите ... Ти си му приятел, зашото си кмет", заяви Дончева по повод твърденията на кметовете, че карат чужди автомобили и ползват имоти на приятели.

"Щом в Пазарджик се стигна до разстрели, значи работата отдавна е преминала всякакви граници", добави лидерът на малката лява партия. Тя има предвид убийството на пиарката на общината Татяна Стоянова през януари, за която се знаеше, че е близка до кмета Тодор Попов. Престъплението все още не е разкрито.

Според Дончева едно от решенията е въвеждането на твърда мандатност за определени длъжности в местната власт, в парламента и в прокуратурата.

"Ограничения до два мандата ще помогнат за борбата с корупцията", обясни тя.


В коментар за предложенията за съдебната реформа, Дончева заяви, че мандатът на Висшия съдебен съвет трябва да бъде сериозно намален.
 

"ВСС трябва да кадрува разумно, а не предложенията да са дадени от определени лобистки кръгове. В съдебната система допуснахме създаването на съдебна номенклатура, която не е уважавана от съдебните среди."


Според Дончева в момента имало "бесен натиск върху съда кога и какви присъди да издава" за дела с висок обществен интерес и подобни медийни атаки се отразявали крайно негативно на съдебната система.