Икономическият растеж се връща след близо седем години криза. Възстановяването на европейската икономика обаче ще е значително по-бързо отколкото на българската.

Комисията прогнозира растеж от съответно 1,8% и 1,5% в ЕС и в Еврозоната през тази година, докато за България предвиждането е 1% в сравнение с 1,7% миналата година.

За догодина се очаква икономиката на 28-те да отбележи ръст от 2,1%, а на 19-те с общата валута - от 1,9%.

КТБ продължава да тежи на България 

Комисията отбелязва, че частните инвестиции в България са намалявали от 2008 година насам, "отразявайки неблагоприятната бизнес среда и намаления апетит за риск".

"Тази ситуация не се очаква да се промени видимо  през 2015 и през 2016 година, защото несигурността на следкризисния период, удължена от турбуленцията във вътрешния финансов сектор, най-вероятно ще продължат да тежат на кредитната дейност и на инвестиционните решения", се казва в прогнозата.

Досега публичните инвестиции са имали основна роля в растежа благодарение на увеличеното усвояване на еврофондовете от изминалия програмен период (2007-2013 година). Тази и следващата година се очаква влиянието им да намалее, защото старият период приключва, а осъществяването на проектите от новия отнема време, посочва прогнозата. Средствата могат да се усвояват до ве години след приключването на периода.

Благоприятно за българската икономика е, че в рамките на прогнозата се очаква външното търсене да изпреварва вътрешното и заради това износът да расте по-бързо от вноса. За това ще помогне и нарастването на ценовата конкурентоспособност на българския износ, тъй като левът е фиксиран за еврото, а то поевтиня спрямо долара.

Възстановяването на пазара на труда ще е бавно, като се очаква безработицата за падне под 10% догодина, предвижда още Комисията. Инфлацията се очаква да остане с отрицателни стойности тази година и да стигне 1% догодина.

Бюджетният дефицит ще остане 2,9% от брутния вътрешен продукт (БВП) тази и следващата година, докато съотношението на публичния дълг към БВП се вдига от 18,3% в края на 2013 година, на 27,6% в края на 2014 година и достига 31,2% до края на 2016 година.