Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова подкрепи искането на синдикатите служителите от сектор "Сигурност" да се пенсионират на 50 години и тази възраст повече да не нараства.

Позицията на политическото ръководство и всички синдикални организации в МВР е обобщена в становище, подписано от вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и изпратено на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин, се казва в съобщение на МВР.

"На 29 април в Министерството на вътрешните работи е проведена среща във формат „Съвет за социално партньорство“. В нея са участвали политическото ръководство на министерството, синдикалните организации в МВР, заместник-министърът на труда и социалната политика Николай Николов, който отговаря за пенсионната реформа и представители на НОИ, заедно с управителя Бисер Петков. 

По време на срещата са представени предлаганите промени в Кодекса за социално осигуряване. След дискутирането им между политическото ръководство и синдикалните организации на МВР е съгласувана позиция по представените за обществено обсъждане предложения за пенсионна реформа.

Тази позиция е подписана на 30 април от вицепремиера по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и изпратена на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин", се казва в съобщението на вътрешното ведомство.

Сред основните предложения в подготвената от Калфин пенсионна реформа е от следващата 2016 г. служителите в правоохранителните ведомства да излизат в пенсия на 52 години и 10 месеца, като тази възраст постепенно да нараства с по 2 месеца до достигането на 55 години. В момента те се пенсионират при 27-годишен трудов стаж без оглед на възрастта.