Кредиторите на Гърция - Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд отрекоха днес да имат разногласия по преговорите за нова програма за финансова подкрепа срещу реформи и за дълга на страната.

"Европейската комисия, Европейската централна банка и Международният валутен фонд споделят една и съща цел да помогнат на Гърция да постигне финансова стабилност и растеж", казаха те в изявление. "Институциите продължават да работят в тясно сътрудничество за постигане на тази цел. И трите институции работят усилено, за да постигнат конкретен напредък на 11 май".

Изявлението очевидно се опитва да успокои духовете след публикация във "Файненшъл таймс", според която МВФ е поискал кредиторите на Гърция да опростят още дълг на страната, защото съотношението му към БВП има опасност да се увеличи над сегашните 177 на сто, а Европейската комисия се е противопоставила.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле отрече да е имало противоречия. Според източници от ЕС пожелали анонимност фондът е поставил само въпроси за възможни сценарии за устойчивостта на гръцкия дълг, ако съотношението му към БВП още се увеличи. Вчера Комисията понижи прогнозата си за гръцкия растеж тази година на 0,5% от 2,5% преди три месеца, когато сегашното крайноляво правителство на Алексис Ципрас дойде на власт.

Днес в европейския и в гръцкия печат се появиха съобщения за затруднения в преговорите, които се водят при закрити врати в Брюксел. Германският "Ди Велт" оцени възможността Гърция да фалира и да напусне Еврозоната на 48%, възможност, която институциите упорито изключват.

Еврогрупата, финансовите министри на Еврозоната, трябва да оценят напредъка в преговорите и възможността за споразумение на редовната си среща в понеделник в Брюксел. Без тяхната благословия за евентуалната сделка кредиторите не могат да възстановят спасителното кредитиране за Гърция, което е замразено от миналия август.

Междувременно правителството гребе последното останало в хазната ѝ, за да посреща плащанията по дълга. Днес то съобщи,  че е изплатило 200 милиона евро към МВФ, но следващо по-голямо плащане от 750 милиона евро се задава до края на месеца. Ципрас беше принуден да посегне на местните бюджети, за да покрива международните задължения на страната.

Драматичната фаза в преговорите е свързана с колективното договаряне и пенсиите, където управляващата Коалиция на радикалната левица СИРИЗА е под натиск от кредиторите да отстъпи от предизборните си обещания. Това може да раздели парламентарната ѝ група. Без него обаче кредиторите не са склонни да преговарят по-нататък върху евентуално ново разсрочване и преструктуриране на гръцкия дълг, което беше главното обещание на СИРИЗА към измъчените от пет години бюджетна строгост гърци.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и Ципрас разговаряха днес по телефона и излязоха със съвместно съобщение, че са обсъдили "важността на реформите за модернизация на пенсионната система, така че да е справедлива, фискално устойчива и изключващата бедност  в напреднала възраст".

"Те също обсъдиха нуждата за развитие в заплащането и институциите на пазара на трудна подкрепящи създаването на заетост, конкурентоспособността и социалното сцепление", се казва още в съобщението. "В този контекст те се съгласиха за ролята на модерна и ефективна система за колективно договаряне, която трябва да се развие с широко обсъждане и да съответства на най-високите европейски стандарти".

Съобщението посочва, че разговорите по тези въпроси ще продължат между преговорните екипи в идните дни.