Венеция отново става става дом на съвременното изкуство – на 9 май (събота) се открива 56-ото издание на Международното биенале, което тази година е озаглавено „Всяко бъдеще на света“. Общо 89 държави ще участват в една от най-престижните арт експозиции. Сред обаче не попада България, участията ни на това събитие са изключително редки – последното беше през 2011 г. с творбите на Хубен Черкелов, Греди Асса и Павел Койчев.

За първи път в централния павилион – Джиардини дела Биенали, както и в Арсенала ще се представят Гренада, Мавритания, Монголия, Мозамбик и Сейшелите. Сред дългогодишно отсъствие на фестивала се завръщат Еквадор (за последно през 1966),Филипините (1964) и Гватемала (1954).

„Зимна градина“, Марсел Брутер

„Зимна градина“, Марсел Брутер

Очакванията са и тази година над 300 хиляди души да посетят основното и съпътващите го събития. Куратор на биеналето е Окуи Енуезор – за първи път водещата фигура на форума е от Африка.

„Това е нашето 56-о издание. Биеналето е на 120 години, а година след година се движи напред, пише собствената си история, формирана от много спомени, но в частност – дългосрочен успех на различните перспективи, от които да изследваме феномена на съвременното артистично творчество“, казват организаторите.

„Сини очи“, Уангечи Муту

„Сини очи“, Уангечи Муту

Венецианското биенале има съпътстващи фестивали за музика, театър, архитектура и танц, а в рамките му се провежда и Венецианският филмов фестивал, чиято голяма награда – Златна мечка, е сред най-престижните в света на киното. Основната му програма ще бъде обявена на по-късен етап – към момента все още се набират кандидати за участие.

Биеналето във Венеция, което се провежда веднъж на две години, ще продължи до 22 ноември 2015 г.

Площад Славейков.