Гръцкият финансов министър Янис Варуфакис каза днес, че очаква споразумение с кредиторите на страната за финансова подкрепа срещу реформи в идните дни или седмици.

"Смятам, че ще имаме споразумение в следващите няколко дни или седмици", каза Варуфакис по време на ежегодната Брюкселска бизнес среща на високо равнище. 

В понеделник финансовите министри на Еврозоната, т.нар. Еврогрупа, ще оцени напредъка в преговорите. Според френския финансов министър Мишел Сапен, който също е в Брюксел, тя едва ли ще стигне до решение, но споразумение  до края на месеца е възможно.

Варуфакис каза, че след него гръцкото правителство иска да преговаря по инвестиционен пакет, управлението на дълга и социална програма.

Той припомни свое предложение отпреди два месеца дългът на Гърция към ЕЦБ (около 11 на сто от общия) да бъде заменен с нови гръцки облигации.

Министър-председателят Алексис Ципрас отстрани Варуфакис от преговорния екип, след като министърът изпадна в изолация сред колегите си от Еврогрупата и преговорите зациклиха.

Днес Варуфакис каза, че работи "в пълна хармония" с новия преговорен екип оглавяван от зам.министъра на външните работи Евклидис Цакалотос.