Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) ще се произнесе по допинга на българските щангисти на 10 юни 2015 г. по време на световното за юноши във Вроцлав, обяви президентът на българската федерация Неделчо Колев на днешното редовно общо събрание на централата.

Първоначално нашето предложение е било за "споразумение", но от IWF са предпочели преди това да насрочат "изслушване" по казуса, което те са определили да бъде пред специална комисия в Полша. 

Както е известно, по-рано тази година 11 национали бяха уличени в употребата на анаболен стериод, а по-късно в лаборатории бе доказано, че разрешена хранителна добавка е била замърсена с препарата.

Така от федерацията ни ще пледират да няма наказания и глоба, или - ако това е невъзможно, поне те да бъдат минимални, за да може отборът да започне отново подготовка за световното през есента и за Олимпийските игри в Рио следващото лято. От решението на 10 юни зависи и евентуалното предприемане на следващи юридически стъпки по казуса.

"Най-голямата ни грижа са тези четирима, които вече имат предишни наказания и как да направим така, че да ги запазим за спорта", заяви Неделчо Колев.

Адвокатите на централата се подготвят за срещата във Вроцлав, междувременно във федерацията са получени предложения за международна юридическа защита от водещи американски и английски кантори.

"Получихме категорични доказателства, че Българската федерация стана жертва на немарливост. Някои много бързо опитаха да очернят щангите, бяхме подложени на огромен натиск, но се доказа, че вината не е в нас," каза Неделчо Колев и добави, че дори "хора от нашите среди, от българските щанги, са изпращали писма срещу нас в Международната федерация, като например едно ниско човече."