Три от най-големите молдовски банки бяха на прага на фалит през ноември, след като отчетоха загуба от $1 млрд. - шокираща сума за бедната държава, чийто БВП е по-малко от $8 млрд., пише Блумбърг.

Сега шокът се превръща в ярост. В огласен публично доклад тази седмица, разследващата компания Kroll посочи кръг от компании и личности, свързани с богатия 28-годишен молдовски банкер Илан Шор, като виновни за източването на банките.

Според документа участващите в заговора са поели контрол над банките, като са изкарали от Молдова в офшорни сметки над $1 млрд., като не са представили никакви гаранции за това. Записите за счетоводните операции са изтрити от компютрите, а хартиените документи са натоварени на автомобил, който е обявен за откраднат и после открит опожарен.

Шор, който е бил шеф на надзорния съвет на една от банките, е бил арестуван в четвъртък и са му били отправени обвинения за злоупотреба със служебно положение. Още трима членове на ръководствата на банките също са задържани, но имената им не са огласени.

Според съобщение от говорителя на Шор, обвиненията срещу банкера са безпочвени. Той твърди, че иска да съдейства на властите и че се е върнал от почивка в чужбина, въпреки че е знаел, че може да бъде задържан.

Роденият в Израел Шор, чиито родители емигрирали в Молдова, когато бил на невръстни години, е един от най-богатите хора в страната. Неговите бизнес начинания, някои от които наследени от баща му, включват застрахователни компании, тв станции, футболен отбор, безмитен магазин на летището в Кишинев. Освен това е собственик и на компанията за инкасо услуги "Класика", собственик на опожарената кола с документи.

През 2011 г. той се ожени за руската поппевица Жасмин на бляскава церемония в Двореца на републиката в Кишинев. През 2012 г. на рождения му ден пя Филип Киркоров.