Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави британския премиер Дейвид Камерън с победата на партията му парламентарните избори и изрази готовност за разговори по реформата на ЕС, за която той настоява под натиска на крайните евроскепцити в Консервативната си партия.

Юнкер изключи обаче компромиси по свободата на движение в ЕС, за чието ограничаване Камерън отдавна настоява заради антиимигрантските настроения в страната си. 

"Председателят Юнкер поздравява министър-председателя Камерън", каза днес говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас, добавяйки че официалните поздравление ще бъдат изпратени, когато в Лондон обявят окончателните резултати.

"Европейската комисия ще работи конструктивно с новото британско правителство и председателят Юнкер очаква да се срещне с министър-председателя Камерън скоро", каза Схинас. Той подчерта, че Комисията "иска справедлина сделка с Британия и ще приеме по учтив, приятелски и обективен начин всякакви молби, които Обединеното кралство може да постави".

Комисията иска първо да получи британските предложения за реформи и след това ще изрази позиция по тях, каза говорителят.

"Потвърждавам, че четирите свободи остават твърдо", каза той за свободата на движение на хора, стоки, услуги и капитали в ЕС залегнали в договора му. "Ако искате да употребите израза неподлежащи на преговори употребете го в смисъл, че те са същността на ЕС".

Той обаче призна, че при свободното движение на хора е възможна интерпретация свързана със социалните права и помощи.

"Да, четирите основни свободи не подлежат на преговори, но злоупотребите с тях дават възможност за дебат", каза Схинас.

Той отклони въпрос да коментира мнение изразено тази сутрин в туитър от председателя на политическата група на Европейската народна партия в Европейския парламент Манфред Вебер, според което проевропейците също трябва да започнат да мислят за по-широка европейска реформа".