Висшият съдебен съвет (ВСС) се е оплел като пате в калчища, от години си затваря очите и работи в тишина, в него се правят задкулисни договорки, в това число винаги с тези, които са на власт.

Всички тези остри определения по адрес на ВСС даде правосъдният министър Христо Иванов в сутрешния блок на bTV. Иванов, който не за пръв път критикува магистратите, бе поканен, за да коментира съдебната реформа, измененията в конституцията и изказването на председателя на етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров, според когото Иванов бил назначен на поста от американска организация, визирайки фондация "Америка за България".

"Чувствам се добре като министър, който създава дискомфорт на шефа на етичната комисия, защото те (членовете на ВСС) не си вършат работата добре. Американската държава няма никакъв интерес от това кой какви позиции заема в България. В момента се чувстват притиснати до стената, защото съдиите в СГС и в апелативния съд заемат все по-голяма позиция на нетърпимост относно това как се управляват или не се управляват. Въпросът е етичната комисия наистина ли си върши работата, има ли проверки за почтеност", каза в отговор правосъдният министър. 

И разказа за свое любопитно наблюдение:

"Когато предния път имаше конкурс, имаше двама кандидати. Единият... усещането беше, че носи шестмесечната си заплата на един кат дрехи".

Самият Иванов го досрамяло да задава въпроси по адрес на скъпия костюм на "Дзеня", но по думите му във "ВСС няма ефективен филтър, който да задава такива въпроси".

"Имаме устойчива тенденция на отрицателна селекция за тези 25 г. Не най-добрите хора се изкачват до определени позиции. Твърде отворени са към спазаряване на определени решения, отворени към договорки. Под булото на тайното гласуване, се правят задкулисни договорки, не се избира най-качественият кандидат", продължи да громи висшите магистрати министърът и зададе риторичния въпрос: 

"Колко години трябваха да се разбере, че софтуерът за случайното разпределение на делата е пробит?"

Според Христо Иванов "в този ВСС няма култура на носене на отговорност".

"Затваряха се очите за аферата Приморско, за Красьо Черния. Самите те поставят въпроса дали не е дошло времето да подават оставки. Трябва да реорганизираме модела, а не само да се сменят лица", бе категоричен правосъдният министър.

Той бе помолен да коментира и призива на президента Росен Плевнелиев да се спре със скандалите, които всеки ден тресат съдебната система.

"Виждаме дългогодишна тишина. Скандалът е това, което има шанс да доведе до някакъв резултат. За съжаление, аз не мисля, че ще имаме комфорта да настане една тишина. Очаквам постепенно да излезем от тази ситуация, бавно и с повече шум и пиротехника, отколкото се харесва на президента и с по-малко, отколкото се харесва на медиите", даде заявка Иванов.

Министърът отвърна задочно и на бившия служебен премиер, професорът по конституционно право Георги Близнашки, който разкритикува предложенията на правителството за изменения в основния закон. Близнашки обяви за недемократично преминаването от тайно към явно гласуване на  магистратите и обяви, че Иванов и екипът му са се оплели като пате в калчища, непознавайки материята.

"Близнашки не познава реалностите в съдебната власт. Когато казва, че тайното към явно гласуване било недемократично, издава точно това - непознаване. Гласуването във ВСС е тайно само за гражданите, самите те договарят гласуването си по съвсем други съображения. За съжаление съдебната власт се е оплела като пате в калчища и то от много години. В този ВСС мнозинствата са готови да се спазарят с всеки, който е на веласт. Този писък и вопъл, който се чува означава, не че искаме да овладеем съдебната власт, а да сменим системата", посочи Христо Иванов.