„Ювентус“ излъга „Фиорентина“ като гост с 1:0 и запази шансове да спечели купата на свой терен. Финалът в Лига Европа тази година ще се играе на „Ювентус Арена“. Първият осминафинал между двата италиански съперника завърши наравно 1:1, но във втория двубой по-високата класа на „бианконерите“, които са убедителни лидери в Италия, си пролича и те се класираха за Топ 8. Андреа Пирло вкара единствения гол на „Артемио Франки“.

В друг интересен мач от осминафиналите в Лига Европа „Наполи“ и „Порто“ завършиха наравно 2:2 и след победата с 1:0 у дома в първия мач „драконите“ продължават напред. Двубоят бе много отворен, италианците като цяло имаха превъзходство, но направиха много пропуски пред вратата на Фабиано. „Наполи“ поведе в началото чрез Пандев, но „Порто“ стигна до обрат в средата на втората част, с голове в 69-ата и 76-ата минути, съответно на Гилас и Куарешма. В края Сапата просто направи резултата 2:2 и по този начин един от фаворитите, „Наполи“ на Рафаел Бенитес, бе отстранен.

Битката за Севиля също предложи много интересни моменти. В първия мач изненадващо последният в Примера дивизион „Бетис“ би като гост градския си съперник „Севиля“ с 2:0, а същият резултат, но с обратен знак, се получи и на реванша. Гостите в този мач продължават към четвъртфинали след победа с 4:3 при дузпите. „Севиля“ е двукратен носител на Лига Европа (тогава Купа на УЕФА) – 2006 и 2007 г.

Друг последен в своето първенство – руският „Анжи“, също напусна надпреварата след нулево равенство у дома срещу АЗ Алкмаар и минимална загуба в първия двубой.

 „Тотнъм“ бе на крачка от сензацията, но в крайна сметка „Бенфика“ продължава напред в турнира за поредна година. Миналия сезон „орлите“ загубиха финала от „Челси“ с 1:2. В първия мач между двата отбора в Лондон португалците биха комфортно с 3:1, но на „Луж“ „шпорите“ поведоха с 2:1, преди в края на мача Лима да възстанови равенството от дузпа – „Бенфика“ е на четвъртфинал след победа с общ резултат 5:3.

„Виктория“ Пилзен победи „Лион“ с 2:1 у дома, но отпадна от турнира след разгромната победа на французите в първия мач с 4:1. „Базел“ пък сломи съпротивата на своя домакин „Ред Бул“ Залцбург с 2:1 и след нулевото равенство в първия мач, швейцарците продължават напред в Лига Европа, където миналата година играха на полуфиналите. Богатите австрийци пък за пореден сезон разочароват в Европа.

Българският представител „Лудогорец“ загуби отново от „Валенсия“, този път с 0:1 в Испания, и напусна надпреварата с общ резултат 0:4.

Португалия и Испания имат най-много представители на четвъртфиналите – по два: „Порто“ и „Бенфика“ и „Валенсия“ и „Севиля“. Италия, Франция, Холандия и Швейцария имат по един – „Ювентус“, „Лион“, АЗ Алкмаар и „Базел“.

Жребият е днес от 13,00 ч в централата на УЕФА в Нион.