Със заповед на здравния министър Петър Москов нивото на компетентност на неонатологичното отделение в столичната частна болница "Софиямед" вече официално е понижено, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

След трагичния случай от 18 април, когато акушерка преби новородено по време на нощната си смяна, Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) е потвърдила, че дейностите, оборудването, апаратурата и персоналът не отговарят на притежаваното от отделението второ ниво на компетентност. Проверката беше разпоредена, след като Изпълнителната агенция "Медицински одит" и Главна инспекция по труда откриха редица нарушения, при това не само с провинилата се акушерка, но и с останалия персонал.

От 2012 г. досега в "Софиямед" са се раждали около 318 бебета годишно. През март и април тази година се е наложило болницата да премести четири новородени в други специализирни заведения, независимо че разполага със собствена неонатология. В графика на отделението са записани шестима лекари, петима от които са на граждански договори. Специалистът по неонатология е само един, двама са педиатри, а трима са без никаква специалност.

От заключението на столичната РЗИ става ясно още, че част от консултантските и лечебно-диагностичните дейности, заедно с някои изследвания, се извършват в "Токуда Болница София", с която "Софиямед" има сключен договор. Имунохематологични изследвания се правят в "Александровска", а други медико-диагностични процедури - в Националната специализирана болница по хематологични заболявания. По същия начин "Софиямед" работи с генетичната лаборатория в "Майчин дом", както и с хормоналната лаборатория по неонатален скрининг на специализираната детска болница "Проф. Иван Митев".