Държавите от Европейския съюз трябва да повишават възрастта за пенсиониране заради влошаването на демографските характеристики на Европа - увеличаване на пенсионерите и намаляване на населението в в трудоспособна възраст. Това пише във вторник (12 май) в заключения от заседанието си Съветът на финансовите министри на ЕС. Утре Европейската комисия се очаква да направи конкретни препоръки към социално-икономическите и бюджетнити политики на отделните страни.

Свързаните с възрастта разходи в ЕС се очаква да се увеличат с 1,4 процентни пункта до 27 на сто от БВП от 2013 до 2060 година, казва в заключенията си Съветът. Средният годишен икономически растеж на съюза за същия период ще бъде 1,4 на сто със значителни разлики между отделните страни. Публичните разходи за здравеопазване и дългосрочни грижи за периода се очаква да скочат с 2 процентни пункта и да достигнат 10,6 на сто от БВП.

"Съветът подчертава специално, че държавите членки трябва да предприемат по-нататъшни стъпки, макар и в различна степен, да увеличат ефективната пенсионна възраст, включително като избягват ранното излизане от пазара на труда и чрез свързване на пенсионната възраст или пенсионните придобивки с продължителността на живота", казват в заключенията си министрите.

Сравнително по-кратката продължителност на живота у нас е един от основните аргументи на българските правителства против увеличаването на пенсионната възраст въпреки повтарящите се европейски препоръки за това.