Министерството на здравеопазването е взело решение за създаване на гражданско сдружение, което ще управлява административната дейност на девет столични болници, става ясно от съобщение на сайта на ведомството. Инициативата на министъра Петър Москов беше огласена в края на април и ефектът от нея е съкращаването на 350-400 чиновници и икономии за около 5 млн. лв. от заплати и издръжки.

Включените в проекта за обща управленска "шапка" лечебници са "Александровска", "Св. Иван Рилски", "Майчин дом", "Св. София", детската болница "Проф. И. Митев", "Св. Екатерина", инфекциозната "Проф. И. Киров", Специализираната болница за лицево-челюстна хирургия и ендокриноложката "Акад. И. Пенчев".

Гражданското дружество да бъде със следния предмет на дейност: Предоставяне на правни консултации и становища, Организация на немедицинската дейност и консултативната помощ, Дейности по организация на обучение и следдипломно обучение на студенти и специализанти, Администриране на научните дейности и клиничните изпитвания, Дейности по организация и реализиране на проекти и програми, Организация на дейностите по международно сътрудничество, Организиране на административно-стопанските дейности, свързани с ремонт и поддръжка на ДМА, болнично хранене и организация на храната за персонала, съгласно нормативните изисквания, стерилизация, транспорт, охрана и други доставки и услуги свързани с немедицинските дейности на лечебните заведения, Дейности по оперативното организиране на деловодната дейност, архива и съхранението на документите на лечебните заведения, Организация на дейностите по управление на човешките ресурси и безопасни условия на труд, както и всяка друга административна и/или стопанска дейност, която е необходима за подпомагане осъществяването на основния предмет на дейност на всяко едно от лечебните заведения.