Днес четирите управляващи политически сили - ГЕРБ, Реформаторски блок, Патриотичен фронт и АБВ, ще представят конкретните текстове за промени в конституцията, свързани със съдебната реформа. Преди седмица бяха проведени консултации при председателя на Народното събрание Цецка Цачева, беше създадена работна група, която днес трябва да представи резултата от работата си. 

Огласените от министъра на правосъдието Христо Иванов и премиера Бойко Борисов намерения за промени са свързани с функционирането на Висшия съдебен съвет (ВСС), разделянето му на две колегии – съдийска колегия, в която пряко избраните съдии ще имат мнозинство спрямо парламентарната квота, и прокурорско-следователска колегия, в която обвинителите ще имат паритетно представителство с излъчените от Народното събрание членове.

Другите намерения са за намаляване на мандата на ВСС от пет на три или на четири години, както и въвеждането на явно гласуване.

Конституцията може да бъде променена с гласовете на минимум 160 народни представители, припомня БГНЕС. Това прави невъзможно реализирането на идеите на управляващите, ако те не бъдат подкрепени от депутати от опозицията в лицето на БСП лява България и/или Движението за права и свободи. 

Засега категорична подкрепа за промяна на Конституцията са декларирали депутатите от Реформаторския блок и от ГЕРБ. С известни резерви за ремонта на Основния закон се отнасят парламентаристите от Патриотичния фронт и от АБВ. Депутатите от БДЦ по всяка вероятност също ще гласуват "за", както и част от независимите депутати. Народните представители от "Атака" почти сигурно няма да подкрепят промяната на Конституцията. Ако се осигури конституционно мнозинство от поне 160 депутати, то промените в Основния закон, може да станат факт през есента. Ако се намери подкрепа от поне 180 народни представители, то е възможно Конституцията да бъде променена и след по-малко от три месеца..