Излетият бетон в залива "Корал", който подпали наново войната срещу застрояването по морето, все още не е премахнат и не е ясно кога ще се случи това.

Пресни снимки на излетите на къмпинг "Юг" плочи, публикувани във фейсбук страницата на неформалното сдружение "Да запазим Корал", показват, че те все още са си непокътнати. Въпреки уверенията и на регионалното, и на екоминистерството, че ще бъдат премахнати.

Намерението на собственика "ИФ Фаворит" бе да построи вилно селище от 16 къщи и трите бетонни площадки бяха прелюдията към това. С раздухването на случая бе назначена и проверка, която установи, че мястото, на което се строи, представлява дюни, следователно върху тях не може да има градежи. Бяха дадени заявки, че плочите ще бъдат премахнати.

Пред Клуб Z представиелят на "ИФ Фаворит" Стамо Стамов коментира, че предписание за премахване изобщо не е достигнало до тях. "Идваха всякакви инспектори, от МРРБ, от МОСВ, но още не сме получили нищо", посочи Стамов.

Кметът на Царево Геоги Лапчев не отговаря на мобилния си телефон, за да каже пристигало ли е в общината въпросното предписание.

От ден пък всякакви строителни дейности по морето вече са забранени. "Не знам, ако дойде такова предписание, трябва да кажат и кога трябва да се премахнат плочите, след като вече има забрана да работим", каза още Стамов.

Ембаргото пада в късната есен, след края на туристическия сезон.

Иначе в "Да запазим Корал" популярност набира вицът, измислен и публикуван от Мирослав Милков в Клуб Z:

Лиляна Павлова попитала сътрудниците си:

– Колеги, добре ли станаха картите с дюните?

– Бетон са, шефке!