Когато Ракхат Кенейбек-кизи отварят пъвото секс училище в Киргистан, тя не била особено сигурна как това ще се приеме. Темата била табу по времето на СССР и повечето й познати били скептични, че бизнесът й ще оцелее, разказва "Гардиън".

Но днес училището, което предлага уроци по сексуални фантазии и "свирене на флейта" - метафора за орален секс - има над 150 ученици между 18 и 66 години. То става толкова популярно, че вече са отворили клон в съседния и при това много по-голям Казахстан. Първо в Алмати, а скоро филиал ще има и в столицата Астана.

"Никога не съм си представяла, че това може да се превърне в истинска работа", казва 31-годишната Кенейбек- кизи.
"Исках да създам място, в което жените могат да изграждат женственосттта си. В Съветския съюз жените действаха като роботи. Сега трябва да се събудят от техния постсъветски ступор", добавя тя.

Част от населението на Киргизстан живее по традиционния начин, в юрти.

В Киргизстан разговорите за сексуалност  все още не се окуражават и много млади хора се чувстват объркани по въпросите на секса. Това води до най-различни пробеми, казва Барбара Рискулова, директор на единствения кризисен център за жени в азиатската държава.

"След краха на Съветския съюз сексът удари като чук Киргизстан. Хората не бяха подготвени", обяснява тя. "Момичетата експериментираха и носеха провокативни облекла. Това се интерпретираше погрешно". 

Центърът, който функционира с международна помощ и се нарича "Сезим", е помогнал на 3000 жени годишно от 1998 г., над 60 на сто от случаите са бягство от домашно насилие, други са за трафик на хора и похищения на булки.

Липсата на познание за секса допринася за обидите и насилието върху жените, казва Рискулова. "Ако еднd двойка не е образована сексуално, това може да доведе до неприятни изживявания", добавя тя. "Сексът може би не е основната причина за една лоша връзка, но е проблем, който може да се разрасне и да доведе до домашно насилие."

Кенейбек- кизи казва, че много от нейните ученички са момичета от религиозни семейства, които идват на класовете, защото се страхуват, че съпрузите им ще си вземат втора жена. Полигамията, въпреки че е незаконна, стdва все по-често срещана в Киргизстан.

"Има откъс в Хадисите, учението на Пророка, който казва, че жените трябва да са добри съпруги,  т. е. да са сексуално образовани. Това и правим", казва Кенейбек -кизи, която също е израснала в силно религиозно мюсюлманско семейство.
Според Рискулова сексуалното образование е необходимо в Киргизстан и тя подкрепя начинанието на Кенейбек -кизи.

Освен традиционните класове по гимнастика, които струват около 22 лири месечно и се рекламират в интернет, училището предлага еднократен клас за "масаж на партньори" и "сексуални фантазии".  Курсовете, казва директорката, помагат на жените да се научат да се радват и да уважават себе си.

"Ние съчетаваме древни методи, основани на китайскиото Тао на любовта или изкуството на японските гейши с модерните концепции", казва още тя.

Училището се е погрижило и за мъжете. В култура със стриктно разпределени роли, мъжете също могат да получат допълнително удоволствие, смята основателката му. 

Наскоро там са открили "Класове за мъжка сила", които се водят от бившия състезател по бодибилдинг и треньор по фитнес Александър Новитски.

"Както в дамските класове и тук искаме да заздравим мускулите, които се изпорлзват по верме на секс", обяснява Новитски, който освен това преподава на своите ученици техники как да избягват рак на простата и дава съвети как да доставят удоволствие на жените.

В момента в училището работят пет треньори, един мениджър по социалните медии и трима мениджъри по продажбите.

С нарастването на клиентите, да се намери квалифициран персонал става все по-трудна задача.
"Отнема ни година да обучим един треньор, защото нашите методи са нещо ново, различно", обяснява директорката на училището. 

Кенейбек -кизи е събарла много идеи от времето, през което работи в Китай преди пет-шест години. Там тя изучава традиционните средства за лечение на женското здраве. Когато се връща в Киргизстан, започва първо да разпространява наученото сред приятели. Кръгът от хора, които търсят съветите й се увеличава и през 2011 г.  основава школата си. 

Сега Кенейбек-кизи кандидатства в европейски университети, за да учи в магистърска програма по маркетинг, като се надява един ден да отвори училища и на запад.

Дейността на секс училището обаче среща противници. Според тях чрез неговите курсове и съвети се насаждало подчиненото положение на жената, която се разглежда само в ролята на доставяща спокойствие, утеха и удоволствие на мъжа, който е господарят във връзката.