Още от сутринта от цяла Македония към Скопие тръгнаха десетки хиляди граждани за антиправителствия митинг. 

Протестиращи от цяла Македония се стичаха в столицата Скопие за днешния ключов митинг срещу кабинета на Никола Груевски. Над 2000 души потеглиха от Битоля, 3000 от Прилеп, хиляди идват от Щип, Струмица, Охрид.

Република Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните 4 месеца бяха направени потресаващи разкрития за гигантски корупционни схеми, за кадруване в съдебната система, тотален контрол над медиите, за фалшифициране на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора - директорът на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и още няколко министри от кабинета му.

Груевски казва, че записите са дело на чуждестранни спецслужби и са манипулирани. Прокуратурата обвини Заев в насилие срещу високопоставени държавни служители.

Проправителствен митинг е насрочен за понеделник вечерта.

"Нямам намерение да подавам оставка или да се съглася на преходно правителство. Ако отстъпя, това ще е проява на страхливост. Ще се изправя срещу нападките", каза премиерът в събота по проправителствената телевизия Sitel TV.

Руското външно министерство изрази позиция по кризата като Сергей Лавров обвини "западни организатори", че се опитвали да раздухат революция в Македония. Според него това било свързано с отказа на Македония да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия заради Украйна и може би с очакваното включване на Скопие в проекта "Турски поток".

В края на протеста се очакват над 4500 души да останат на площада пред правителството до окончателното падане от власт на Груевски, съобщи Зоран Заев.

Към 16 ч над 20 000 души вече се бяха събрали пред сградата на правителството на Никола Груевски, според организаторите и представители на медии, които се намират на мястото на събитието, съобщи Франс прес. 

Полицаите охраняваха сградата, а пред тях беше оформена буферна зона - момчета,  облечени в червени фланелки, на които бише "охрана", съобщава Макфакс. 

На стена се излъчваше аудиозаписи от т. нар. бомби, които през последните месеци оповестяваше лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев от подслушани телефонни разговори на правителствени служители. 

Сред първите пристигнали на антиправителствения митинг бяха албанци от Гостивар, които искат оставката на премиера 
Никола Груевски и на лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, който е част от управляващата коалиция. 

"Сбогом Никола", "Свободата на човека е неприкосновена" гласяха някои от плакатите на протестиращите. 

Видео от случващото се в центъра на Скопие.