Още миналата година научихме, че новият Windows 10 ще бъде предлаган и като безплатен ъпгрейд на хората, притежаващи версиите 7 и 8/8.1 на операционната система. Тогава се разпространиха и слухове, че тази опция ще съществува и за онези, които са инсталирали нелегално софтуера на Microsoft. Американският технологичен гигант обаче отрече.

Публикация на Тери Маейрсон, мениджър на подразделението за Windows в компанията на Бил Гейтс, разкри, че пиратите няма да "облажат" покрай другите потребители, както се смяташе доскоро. Ъпдейта до Windows 10 ще търси проблеми с лиценза, и ако установи белези за пиратско копие, на десктопа ще се появява воден знак с уведомление. Но това няма просто да премахне красивият тапет - ще означава и че пиратът няма да може да разчита на поддръжка и бъдещи ъпдейти от страна на Microsoft.

Компанията обаче е решила да даде шанс на пиратите да се върнат към "светлата страна" - в този случай потребителят ще получи оферта да закупи Windows 10 и така практически да легализира софтуера си, получавайки и новата  версия. Каква ще е сумата за това обновление още не е ясно.

Скептиците обаче смятат, че както винаги, пиратите ще открият начин да се сдобият с напълно работеща и наглед лицензирана версия на Windows 10.

Последната версия на най-използваната потребителска операционна система се очаква да излезе в близките два-три месеца.