Светът отбелязваднес  международният ден на водата под мотото „Вода - Енергия". Посланието на Министерството на околната среда и водите у нас по случай празника на водата е: „Всяка капка си струва". Кампанията "Вода - Енергия" има за цел да информира обществото за състоянието на водните ресурси в страната, целесъобразността в тяхната употреба, опазване и съхранение.

Министърът на околната среда и водите  Искра Михайлова ще открие празника по повод Световния ден на водата в Кърджали. Той ще започне в 12 ч с Поход на водата, в който ще се включат ученици от екоклубове към училищата в Кърджали, областта и членове на Младежкия воден парламент. 

Сдружение „Аз обичам водата" и българската асоциация по водите и ще отбележи празника с Международен воден мост, с помощта на който ще бъдат проследени честванията в отделните градове в страната и чужбина.

През 2014 г. ООН в тясно сътрудничество с държавите членки и всички заинтересовани страни, насочва колективното внимание към връзката между водата и енергията. Цел на ООН в рамките на посланието „Вода и енергия” е да съдейства за разработването на политики и рамки, които да послужат като връзка между отделните сектори, водейки по този начин до енергийна сигурност и устойчиво ползване на водите в условията на зелена икономика. Специално внимание се обръща на това да се разграничат най-добрите практики, които да превърнат в реалност една водно и енергийно ефективна „зелена индустрия“.