Американска пъстърва с внушителното тегло от 1,410 кг определи победителя в голямото състезание по пъстървов спортен риболов на язовир „Доспат”. Улови я майсторът Борис Живодеров, който спечели купата в дисциплината по риболов от лодка. Петнистият звяр се оказа и най-голямата хваната риба по време на Фестивала на пъстървата.

Близо 200 риболовци, сред които жени и деца, се състезаваха в четирите дисциплини по риболов на пъстърва - от лодка, с естествена стръв, с изкуствени примамки, както и с муха и шнур. При лодкарите Жеводеров надви силната конкуренция от общо 38 екипажа с демонстрация на изключително високо майсторство.

Най-атрактивна се оказа дисциплината по риболов с изкуствени примамки от брега, където се хванаха най-много пъстърви. По регламент там рибите трябваше да се пускат живи обратно във водата, след като бъдат уловени. Най-голямо майсторство показа софиянецът Петър Лаков, който хвана десет пъстърви. В риболова с жива стръв пръв стана Евгени Милев с улов от 1,869 кг.

Най-трудно беше състезанието с муха и шнур, където една пъстърва донесе купата на Лъчезар Сбирков.

При децата и юношите най-много улов имаше 13-годишната Боряна Бумбова (0,715 кг). Тийнейджърът Алекс Карабиберов смело успя да пребори пъстърва от близо половин кило и грабна приза за най-голяма риба при малките риболовци. Красимира Делибанова спечели първото място при дамите. Всички състезатели получиха призове от наградния фонд, който беше на обща стойност 12 000 лева.

Фестивалът на пъстървата беше най-голямото състезание по улов на царицата на планинските реки, провеждано някога у нас. За него „Доспат” беше зарибен с тон и половина пъстърви, които занапред ще бъдат на разположение на любителите риболовци.