Около 30 хиляди граждани на Македония се събраха пред парламента в Скопие, за да демонстрират подкрепа за правителството на Никола Груевски. Снощи също огромен протест поиска оставката на кабинета заради скандалните записи от разговори на Груевски и обкръжението му.

Македония е силна!“ е мотото на събитието тази вечер в Скопие. Пред сградата на правителството все още има палатков лагер с протестиращи срещу Груевски.

Казваха, че цялата работа ще я приключат за няколко дни. Ето, четири месеца по-късно сме тук. Повече и по-силни от всякога. Тройно повече отколкото бяха те вчера. Искаме да им кажем: Няма да се оттеглим. Няма да се предадем”, заяви Груевски пред множеството, цитиран от „Фокус“.

Премиерът на Македония каза още, че през последните месеци страната е била под ожесточени нападки.

Нашата реакция досега не беше такава, каквато очаквахте, но стига толкова. Повече няма да мълчим”.

Той обеща пред присъстващите да обясни какво точно се случва в страната.

Пред събралите се бяха прочетени писма в подкрепа на правителството, изпратени от цялата страна. Писмо изпрати и председателят на Европейската народна партия Жозеф Дол.

Страната е на тежък път. Искам да изразя съболезнования на семействата на служителите на МВР, които загинаха в акцията срещу тероризма”, се казва в писмото на Дол.

Председателят на ЕНП призовава „политическият диалог да тече в парламента, а не по улиците”.

ЕНП покани Груевски в Европейския парламент в Страсбург утре.

Ние имаме сериозни проблеми с партията на Груевски. От ЕНП много пъти сме предупреждавали, че с тази псевдонационалистическа идеология в Македония няма да се стигне до нищо добро“, коментира пред „Фокус“ българският евродепутат от ЕНП Андрей Ковачев.

В Европейския парламент ще бъде и лидерът на Социалдемократическия съюз на Македония Зоран Заев. Очаква се да има поредна среща между него и Груевски в опит за намиране на компромис. Планираната за днес среща в Скопие между партийните лидери се провали.