Преди 10 години една фондация в САЩ - "Един лаптоп за всяко дете" (One laptop per child) се бореше с тежката задача да разработи портативен компютър за под 150 долара. Тогава това беше много ниска цена за какъвто и да е компютър. Но вече е 2015 г и нещата се променят.

"Един лаптоп за всяко дете" отдавна съумяха да разработят евтин лаптоп, вече имат и евтин таблет, и 2,4 милиона са разпратени по цял свят. Но търсенето на възможност за свръхевтин компютър продължават - и създателите на C.H.I.P. са достигнали нов рекорд - 9 американски долара. Или 15,71 лева.

Друго страхотно предимство на C.H.I.P. e неговият размер - той се побира в дланта. Разбира се, за да работите с него, ви трябва мишка, клавиатура и монитор - но той има всички нужни портове за целта! USB, Micro-USB, жак за композите кабел, което означава, че можете да ползвате дори стар телевизор за екран, и опции за добавяне на VGA и HDMI портове.

А ако не изпитвате любов към кабелите, няма проблем! C.H.I.P. е снабден с Bluetooth 4.0 и Wireless адаптор.

"Под капака", което не важи за миниатюрното PC, защото всичко е открито, има малък и икономичен процесор с честота 1GHz, 512 MB RAM, които до преди 5-6 години бяха върха на сладоледа, и 4 GB флаш памет. Разбира се, за тази цена работи под дистрибуция на операционната система с отворен код Линукс, по-точно Дебиан, но въоръжена с множество програми и стандартен, достатъчно близък до Windows графичен интерфейс.

Което означава, че на него могат да се играят игри, да се браузва интернет, да се пишат документи, да се програмира, да се работи с много видове специализиран софтуер.

Друг вариант, ако искате да направите миникомпютъра си преносим, е да го свържете с Pocket C.H.I.P. - нещо като голямо Blackberry, с пълноразмерна клавиатура и 4,1 инчов тъчскрийн, както и батерия, издържаща 5 часа. 

C.H.I.P. e разработен и с идеята да бъде включван като бордови компютър в други проекти - затова е и малкият размер и напълно отворената архитектура, която позволява на всеки да разработва софтуер и дори да ъпгрейдва хардуера, ако има нужните умения.

Но - винаги има едно но - постигането на цената от 9 долара изисква създателите на C.H.I.P., екип от 9 компютърни инженери и програмисти, да поръчат огромно количество чипове. Затова те са организирали Kickstarter кампания за набиране на средства. Ако дадете 9 долара, без доставката до България, ще получите най-голата версия на компютъра до февруари 2016 г. А за повече ще дойдат и всички други бонуси - VGA и HDMI адаптори, Pocket C.H.I.P., и други.