"Софарма" е продала 75% от регистрираното в щата Делауер дружество Extab Corporation, като вече притежава само 5% от него, показва съобщение на компанията в информационната система x3news.com на Българската фондова борса.

Extab Corporation притежава лиценза за медикамента Tabex, който се използва за отказване от тютюнопушене. "Софарма" си запазва правото да продава Tabex в 40-50 страни, а купувачът има лиценз за САЩ, Великобритания, Китай, Австралия и др.

Tabex e оригинален български продукт на растителна основа. Неговата активна съставка е цитизин, който се извлича от цветовете на жълтата акация. Освен в България, продуктът се продава в 15 страни, сред които са Полша, Русия и Украйна.

Преди дни Washington Post публикува дълъг материал за Рик Стюарт, един от основателите на Extab, който през 2009 г е научил за съществуването на жълтата акация и ефекта й, подобен на други американски продукти, но с по-малко странични ефекти. Впечатлен от резултатите върху над 5 000 000 потребители в Източна Европа, той започва да работи върху възможността да продава Табекс и в САЩ. Изследователи от Великобритания и Нова Зеландия потвърждават по-добрата ефективност и цена на Табекс, което значително улеснява дългия и тежък процес по лицензиране на продукта отвъд океана.

Цената на сделката не е огласена.

Днес акциите на "Софарма" се продават за 3,12 лв., което е с 0,3% повече от цената в понеделник. Пазарната капитализация на компанията е 420,569 млн. лева.