Управляващите започват днес събирането на подписи за промените в конституцията, касаещи съдебната система. Очакването е, че още днес ще се съберат необходимите 60.

Засега е ясно, че своя "глас" за измененията ще дадат коалиционните партньори ГЕРБ и Реорматорския блок. Подкрепа имат от Патриотичния фронт. Но пък АБВ още миналата седмица изразиха резерви, че предлаганите изменения не могат да минат без свикване на Велико народно събрание. Тогава в преговорите изненадващо участваха и БДЦ, въпреки че форматът при воденето им бе само управляващи партии. Затова и се очаква бившите депутати на Николай Бареков също да подкрепят проекта за изменения.

ГЕРБ предлага гласуването във Висшия съдебен съвет (ВСС) да бъде тайно. Предлага се и разделяне на ВСС на две камари. Съдийската ще има 13 членове. В нея ще влизат председателите на Върховния административен и Върховния касационен съд, шестима, избрани от общото събрание на съдиите и петима, избрани от парламента. Прокурорската колегия ще е от 12 членове. В нея ще влиза главният прокурор, четирима, избрани от общото събрание на прокурорите, един от общото събрание на следоветелите и 6 избрани от парламента.

Мандатът на изборните членове на ВСС се намалява от 5 на три години. Има вариант мандатът да е и 4 години.