Докато водещите мобилни оператори в България продължават да отлагат предоставянето мобилен интернет от четвърто поколение, основно заради високите разходи за изграждане на мрежата и несигурното търсене на услугата, то телевизионният бизнес явно не спи. 

Най-големият кабелен оператор в страната blizoo започва да трафик по стандарта LTE, който е най-съвременната и иновативна технология за мобилен широколентов пренос на данни, съобщиха от компанията.

Новата услуга дава възможност на потребителите да сърфират с много по-добра скорост в сравнение с 2G и 3G мобилните стандарти. 4G LTE мобилният интернет позволява гледане на филми с HD качество в реално време без насичане, по-добро гейминг изживяване и лесно споделяне на бързия интернет с други мобилни устройства.

В случая с blizoo любопитното е, че компанията изобщо няма собствена мобилна мрежа, а предлага услугата въз основа на партньорство с телекомуникационния оператор Макс. Това е новото име на компанията "Макс телеком", която бе основана от първия собственик на "Мобилтел" Красимир Стойчев. Преди две години той я продаде на руски бизнесмени, които инвестираха десетки милиони в изграждането на мрежата.

Според съобщението на blizoo 4G LTE услугата ще се предлага в три тарифни плана, всеки от които предлага интернет със скорост до 75 Mbps при сваляне на данни. Най-евтиният вариант „Мини“ е с 8000 MB трафик за 15,99 лв. на месец. Средният „Смарт“ за 19,99 лв. на месец дава на потребителите двойно по-голям трафик – 16 000 MB, a план „Екстра“ осигурява 24 000 MB мобилен трафик срещу 25,99 лв.

Свръхбързата обилната интернет услуга може да се ползва чрез лесни за инсталиране и употреба устройства за достъп, към които се свързват крайни клиентски устройства (лаптопи, смартфони и таблети) – мобилен рутер, USB стик, стационарен рутер и Car-Fi рутер за автомобил. Възможен е и директен достъп чрез мини, микро или нано СИМ карта за данни, която се поставя в устройства (смартофони и таблети), съвместими с 4G LTE стандарта.