В събота почитателите на музикалния конкурс „Евровизия“ могат да проследят пряко финала му по БНТ, съобщават от националната медия. Началото на юбилейното 60-то издание на събитието е в 22 часа българско време. Ние нямаме представител на състезанието, но пък можем да видим какво правят другите. А наесен – на 21 ноември в „Арена Армеец“ – ще бъдем домакини на детската „Евровизия“.

Тази година конкурсът се провежда във Виена – право, спечелено от брадатата певица Кончита Вурст с първото си място на конкурса миналата година. Първият полуфинал бе във вторник, в него участваха 16 държави – десет от тях се класираха на финал. Това са Албания, Армения, Белгия, Грузия, Гърция, Естония, Румъния, Русия, Сърбия и Унгария. В четвъртък вечерта, 21 май, е вторият полуфинал, който ще излъчи още 10 финалисти. В него ще премерят сили в попмузиката изпълнители от Литва, Ирландия, Сан Марино, Черна Гора, Малта, Норвегия, Португалия, Чехия, Израел, Латвия, Азербайджан, Исландия, Швеция, Швейцария, Кипър, Словения и Полша.

Запазено място на финала по регламент имат изпълнителите от Великобритания, Германия, Испания, Италия, Франция, домакините от Австрия и държавата-гост Австралия, която беше допусната да участва като специален жест за 60-годишнина на конкурса, която се провежда под мотото Building Bridges.

85 държави ще отразяват шоуто, очаква се телевизионните зрители да надминат 190 милиона.

Вижте видео от откриването на конкурса с изпълнение на Кончита Вурст:

Площад Славейков