При сухопътна операция миналата седмица американски специални части убиха Абу Саяф, който е бил ключова фигура в търговията с нефт и газ на „Ислямска държава“ (ИД). Командосите бързо били въвлечени в престрелка, по време на която Абу Саяф бил застрелян. Но първоначалната цел била той да бъде заловен и разпитан за това как точно функционира ИД, пише Би Би Си.

Светът все още не знае достатъчно за структурата на организацията, която за кратко време превзе големи части от Сирия и Ирак, и която успява да задържи тези територии, независимо от бомбардировките на водената от САЩ коалиция.

Засега имаме само обща представа за организацията и управлението на ИД.

Официалната цел на групировката е да установи „халифат“, който да управлява целия мюсюлмански свят, начело с един лидер и подчинен на ислямския закон, Шериата.

Разликата с другите бунтовнически групировки е, че ИД завзема територии, които има намерение да управлява. За целта е изработена бюрократична система, която в много отношения напомня тази на съвременната държава.

Системата „1 плюс 4“

Лидерът или „халифът“ е Ибрахим Ауад Ибрахим Али ал Бадри ал Самарай, по-известен като Абу Бакр ал Багдади.

Той стои на върха на система от консултативни съвети и административни отдели, които се повтарят на регионално и местно равнище. Те отговарят за широк кръг от функции и услуги, които включват сигурност и разузнаване, финанси, медии, здравеопазване, както и семейни или правни спорове.

В Ирак и Сирия ИД действа по командна структура на принципа „1 плюс 4“. От Абу Бакр ал Багдади на върха, през провинциално и общинско ниво, ИД се управлява от един лидер и четири съвета.

Схемата е следната: Най-отгоре е лидерът, а под него са четирите съвета - Шериат, т.е. религиозен съвет, Шура, т.е. консултативен съвет, военен съвет и съвет по сигурността. 

Плановете за бързия успех на „Ислямска държава“ са подробно описани в книгите на Хаджи Бакр, който според германското списание „Шпигел“ е „архитектът на групировката“.

Той е изложил подробна стратегия за превземането и управлението на градовете, която разчита предимно на подслушване и шпионаж и разчита на опита на група бивши представители на иракското разузнаване.

Хаджи Бакр бе убит в северна Сирия през януари 2014 година, няколко месеца преди изненадващата експанзия на групировката.

Структурата на ИД, както и имената на някои от заемащите отговорни позиции, се появяват в някои изтекли или иззети документи.

Аймен ал Тамими е изследовател в американския център „Форум за Близкия Изток“ и събира архив от документи на ИД, който вече наброява 120 единици.

Документите дават насоки за всичко – от суровите наказания до ваксините за деца, разрешителни за риболов, както и заповед до шофьори на камиони да превозят бойци на ИД. Документите са изпращани и в "провинции“ чак в източна Либия.

„Тези документи разкриват толкова много, затова ние знаем доста повече за ИД, отколкото за други групировки“, казва Тамими.

Организационната структура е по-ясна от юни 2014 година, когато бе обявено създаването на халифат. Това се случи малко след превземането на иракския град Мосул и значителна част от северозападните територии в страната.

"Организацията е доста по-формализирана и централизирана след обявяването на халифата“, обяснява Тамими.

Медийната политика на ИД

Пример за централизацията са медийните дейности на „Ислямска държава“, които се осъществяват по един и същи начин в различните райони под контрол на групировката и изглеждат внимателно координирани.

След като нигерийската групировка „Боко Харам“ се врече във вярност към ИД, се появи серия от видео клипове с хора по улиците, които обявяваха своята подкрепа за това действие. Наскоро пък се появи вълна от клипове, които пропагандираха управляваните от ИД болници и здравните им услуги.

Друг пример е издадената през декември 2014 година заповед до всички владени от ИД територии, която задължава всички GPS устройства да бъдат разрушени до месец.

„Ислямска държава“ говори много малко за ръководството си и не е известно кои са останалите старши в организацията освен лидерът Абу Бакр ал Багдади и говорителят Абу Мохамед ал Аднани.

Но миналата седмица Министерството на отбраната на Ирак обяви, че при въздушни удари е убит втория човек в ИД – Абу Алаа ал Афари.

Дешифрирай това

Проблемът на всички, които се опитват да дешифрират дейността на ИД, е, че в ръководството на групировката почти няма недоволство. Това свива броя на хората, които могат да бъдат атакувани от разузнаването. Това намалява и „полезните“ за службите постове или разговори в социалните мрежи.

Другият е проблем е доста разпространената употреба на псевдоними и прякори. Според „Шпигел“ дори има паралелна командна структура, съставена от допълнителни командири и посредници.

Сред изплувалите имена са тези на теолога Турки ал Бинали и на военните командири Омар Шишани и Шакер Уахиб ал Фадауи.

Но все още няма съгласие по въпроса какво точно е влиянието им и какви точно функции имат. Твърде често на сцената се появяват имена, които създават впечатление, че са от върховете на структурата, но те се оказват само примамки и малко по-късно или изчезват, или са убити от своите.

"Най-главният проблем е, че не знаем кой е на средните и висши нива. Издигат хора с ясната идея те да бъдат лесно заменяеми“, казва ал Тамими.

Вероятно такъв е случаят с Абу Саяф, когото малко хора бяха чували преди САЩ да обявят смъртта му преди седмица. По-късно бе съобщено, че истинското му име е Фати бин Авн Джилди Мурад ал Тунизи, но в същото време има и още няколко прякора.

Съпругата му Умм Саяф се разпитва в Ирак, където бе закарана заедно с огромно количество електронни данни. Сега надеждите на разузнаването са, че тези данни могат да хвърлят светлина върху настоящата структура на „Ислямска държава“.