Матури  2015, за които изтече информация и за автора, и за отговорите на теста, са най-успешните. Това заяви пред БНР министърът на образованието Тодор Танев.

"Това бяха най-успешните матури от години насам, шумотевицата не беше подета от българската журналистическа гилдия и се надявам, че проверката, която се прави ще даде съвсем ясно каква е картината. От тази по-добра матура отдавна не е имало. Мисля, че се постарахме наистина. Организацията беше максимално добре направена, грешки винаги има, но това биха били изолирани случаи. Явиха се хиляди ученици, важното е, че мина спокойно, а и това е първата година, в която ние успяхме да затегнем малко повече дисциплината.Три пъти повече са тези, които са хванати в измама, в преписване, отколкото максималния брой на хванатите в една от последните години", каза проф. Тодор Танев пред БНР.

МВР е сезирано за всички нарушения, свързани с тазгодишните матури - възможното изтичане на отговори и появата на профила на "Пейо Яворов" във фейсбук, създаден ден преди изпита,  който пожелава успех и добавя многозначителното "Дано сте ме научили добре". Именно произведението „Ще бъдеш в бяло” на поета се падна на препитването.

Десетина души, между които и представители на МВР, знаят предварително отговорите на матурите. В 8 ч училищата имат паролите за разсекретяване и от този момент поне 800 души са заети с размножаването на въпросите и отговорите. Други 10 хил. души са  ангажирани с наблюдението на матурата - квестори и училищни злрелостни комисии.

Схемата бе обяснена от Нова тв и бТВ - цената на верните отговори започва от 50 лв. за един предмет. Срещу тази сума ученикът получава есемес. Той трябва да отиде на матурата с два телефона, като остави единия, а другия скрие и по-късно прочете на него отговорите, докато е в тоалетната. Хората, които търгуват с отговорите обясниха пред двете телевизии, че източникът на отговорите са на Министерството на образованието.

Танев обаче смята, че "системата работи добре". Според него е утешение, че вечерта е изтекъл само авторът, но не и произведението.

Министърът коментира и нивото на образованието ни - като обяви, че няма значение какво мислят другиите:

"Нашето образование е още съвсем на ниво, независимо от това какво е мнението за него. Фактът, че толкова много българи излизат в чужбина и се държат чудесно там като учени, като студенти и какво ли не още. Има ред проблеми, разбира се и ние тези проблеми трябва да ги разглеждаме като натрупани за много години, не може с магическа пръчка всичко да стане наведнъж. Важното е, че сме започнали най-голямата реформа в момента, а именно от просвета да превърнем образованието като ковачница на просветени професионалисти във всяка една област. Това е новото като за XXI век".