"Лъжа. Пълна лъжа."

Това отговори на румънската правосъдна министърка Моника Маковей пред Сашо Диков по Нова ТВ на въпроса какво мисли за твърдението на известен български политик, че в Румъния не е имало съдебна реформа и борба с корупцията, а политически гонение. Изявлението е на премиерът Бойко Борисов.

"Разследват се политици от всички политически партии, и в повечето случаи доказателствата излизат в пбличното пространство, особено когато делото стигне до съда за задържане, обиски или нещо подобно. Така всички виждат, че има доказателства."

На въпрос какво би казала на въпросния политик, ако се срещне с него, Маковей отговори така:

"Ще му кажа, че това, което е казал, е лъжа, и че най-ефективно би било дда се хване на работа, така, както направихме ние в Румъния."

Тогава Диков разкри, че става въпрос за министър-председателят.

"Да ви кажа, за мен е без значение кой е той. Да, това е лош знак, това означава, че няма намерение да води истинска борба с корупция в България. Но той трябва да разбере, че идва един момент, в който така повече не може."

Бившата министърка заяви, че би станала правосъден министър на България.

"Да, но никой не ме иска. Не искат да бъдат разследвани. Борбата с политичекката корупция е като парадокс - те трябва да се съгласят да се борят срещу себе си, защото те ще са жертвите."

Сегашната евродепутатка разказа още детайли за дългата й борба с корупцията. Президентът Бъсеску й се е обадил, и казал, че за тази задача му трябва безпартиен човек. 

"До 2005 г нямаше политическа воля. Нито правосъден министър, нито премиер, нито президент, никой от политиците не искаше това. Тогава имахме институция за борба с корупцията, но тя се занимаваше с конндукторите по влаковете, със студентите, и другите, които се возеха без билети," продължава да разказва Маковей

Създали са 3-годишен план, по-подробни данъчни декларации, не само за политиците, но и за 300 000 държавни служители. Конфликтът на интереси е обявен за престъпление, направено е и случайно разпределяне на делата.

"След това систематично и с голям инат започнах да прилагам тези мерки".

В началото предложенията на Маковей не са имали подкрепа в парламента, и тя е трябвало да преговаря с депутатите, сред които и милионера Дан Войколеску, осъден по-късно на 10 години, който я молел да не го гласува.

"Промяната се прави и само с един човек," заяви Маковей

 Тогава, разказва тя, вицепремиерът премиерът Таличану я е попитал защо не разследва опозицията. Тя му отговорила, че ще се завеждат дела на основата на доказателства срещу всеки. Премиерът й е казал, че никога повече няма да говори с нея.

"Тогава видях шок по лицата на хората в правителството."

Главният прокурор, който тя определи като "твърд като скала" и "не му пукаше от политиците", е бил избран като абсолютно независим, с интервю и психолог, разказа още тя. Сподели също, че е разбрала кога  вече не е можела да бъде министър - когато депутатите отново са започнали да отказват да гласуват поредните й предложения, нужни за реформата. Това станало точно преди да влезе Румъния в ЕС, което те използвали като извинение за отлагане на реформите. Маковей е била махната от поста си няколко месеца по-късно.