Бившият министър на правосъдието на Румъния Моника Маковей бе посрещната от препълнена зала с хора, които станаха на крака и я аплодираха в продължение на минути.

Риск е, че ме поканихте, защото ако не тръгнете по този път и не успеете, ще ви попитам „защо“, бяха първите думи на настоящата евродепутатка.

Тя припомни познатата история как още през 2005 година изготвя стратегия и екшън-план за борба с корупцията по високите етажи на властта. После създава независима прокуратура, която се занимава само с престъпленията на хората от властта и с пране на пари в особено големи размери.

„Моите колеги в правителството не разбираха в началото какво се случва и когато разбраха, те всъщност не го искаха. Но вече беше късно“.

Над 3000 души са задължени да подават декларации за имущество и конфликт на интереси, независима агенция проверява верността на декларираните данни. А независимата прокуратура събира в себе си и обвинители, и експерти, и полицаи – всички на едно място и подчинени само на един човек, който бил избран с помощта на психолог.

Тогава започва разследване срещу действащ вицепремиер. Моника Маковей влиза в заседателната зала на правителството.

„Никой не ми говореше, всички ме гледаха втренчено. Премиерът започна пръв: Моника, нали щяхме да разследваме опозицията?“

Днес има десетки министри и депутати, които са разследвани, а някои от тях – вече и осъдени в затвора. Тя отказала да информира премиера предварително кой ще бъде разследван.

„Много е забавно да кажеш „Не“ на висшестоящ. Те не очакват да им казваш „Не“.

Моника Маковей посочи българския министър на правосъдието и каза, че ако той иска да започне борбата, може да го направи. Единственият риск бил да го уволнят, както се случило с нея след приемането на Румъния в ЕС.

Не чакайте промени в конституцията

Бившият румънски правосъден министър коментира, че създаването на нови институции не е решение. Тя каза това по повод формирането на ново антикорупционно звено в България.

Наречете го война, някой трябва да я започне. Наречете го битка, някой трябва да влезе в нея. Започнете сега, не чакайте промени в конституцията“, призова Моника Маковей.

Според нея събирането на мнозинство за промени в конституцията е само губене на време.

„Не ви трябва промяна в конституцията, за да разследвате корупция, организирана престъпност или пране на пари. Просто трябва да го направите."

Моника Маковей бе репликирана от Велислав Величков от инициативата „Правосъдие за всеки“, по чиято покана евродепутатката е в София.

Според Величков сърцевината на проблема е в прокуратурата с нейната централизираност и безконтролност и трябва да се започне от там. 

И малко балкански сцени

Веднага след края на изявлението на Моника Маковей, към сцената се затича журналистката Илияна Беновска, която наруши реда в залата, отправи се към г-жа Маковей и се опита да води диалог с нея. Тя няколко пъти бе подканяна да спазва реда и да изчака предвидената пресконференция, но това не подейства. Тогава залата започна да я освирква. Накрая самата Моника Маковей намери решението – изправи се отново, взе микрофона и поиска да отговори на въпроса, който залата не чу – Защо не е спечелила президентските избори, след като била толкова успешен министър?

Моника Маковей припомни, че е получила 10% от гласовете. Била е независим кандидат, без партия зад гърба си, без финансиране и само с доброволци в кампанията.

„Реалният резултат беше 10%. За мен това е успех – без партия, без достъп до телевизиите. Те са собственост на олигарси, вероятно както и в България. Хората просто не знаеха, че се кандидатирам.

Беше уникална кампания, много се радвам, че я направих. Следващия път ще победя.“

В залата бяха посланиците на Румъния Антон Пакурецу и на Франция Ксавие дьо Кабан.