МОМЧИЛ ИНДЖОВ

Можахме да се убедим, че колкото и прекрасен да е западният модел, той не винаги се пренася напълно успешно на изток. 

Това зяяви днес в София първата хърватска вицепремиерка и министърка на външните работи Весна Пусич. Тя участва в дискусия "Предизвикателствата пред новите членки на ЕС", заедно с бившия външен министър Соломон Пасин и вицепремиерката Меглена Кунева. Хърватия е последната страна, която се присъедини към ЕС. Това стана през юли 2013 г.

"Виждаме, че пазарните механизми на изток нерядко попадат под контрола на мафията. Печатът се таблоидизира. В съдебните институции се наблюдава вадене на компромати за роднини и съученици на предишни и настоящи управляващи".

Така окачестви пренасянето на изток на западния модел гостенката. Въпреки това тя бе категорична, че няма алтернатива на членството в ЕС, който е най-успешният съвременен световен модел. В ЕС има и малки, и големи страни, но по-важното разделение е на държави с по-малко и с по-голямо влияние. Всяка страна членка може да упражни свое влияние, но е необходимо да изработи добре стратегията си, смята Пусич.

"Аз бях политически противник на президента Франьо Туджман. Дори мога да кажа, че той ме накара да вляза в политиката".

Така пък Пусич отговори на въпрос на Клуб Z какво е отношението на днешната власт в Загреб към нацисткия режим на усташите в Хърватия и към книгата на Туджман, в която той се опита да ги оправдае. Навремето тази книга предизвика доста нападки срещу президента, включително от Израел.

"Много хора не бяха съгласни с Туджман. Политически обаче той имаше право на мнение, тъй като е бил партизанин и е участвал в антифашистката борба в Югославия. Трудно е да се каже дали той е искал да оправдае усташите или е искал да доведе нещата до помирение в следвоенна Югославия", каза Пусич.

Усташите са били известни със своята изключителна жестокост, която е била критикувана дори от германските нацисти. Хърватските сподвижници на Хитлер са избили десетки хиляди сърби, евреи и цигани по време на Втората световна война.