Русия е  струпала големи военни сили по границата с Украйна и може лесно да достигне до спорния район на Приднестровието в Молдова. Това обяви командващият силите на НАТО в Европа ген. Филип Брийдлав в Брюксел на събитие, организирано от мозъчния тръст "Джордж Маршал", съобщава Ройтерс.

Предупреждението на генерала идва ден след като руски части превзеха и последните бази на украинската армия в Крим. 

Междувременно стана ясно, че корабът „Славутич" на украинските ВМС в Севастопол вече е под руски флаг. Корабът не е бил завладян чрез сила, а след преговори.

Руското военно министерство съобщи, че 189 войскови подразделения на Въоръжените сили на Украйна, разположени на територията на Крим, са вече под държавния флаг на Русия.

Москва е мобилизирала „много, много голям и много, много подготвен" военен контингент по границата с Украйна, каза Брийдлав. "Русия се държи като враждебно настроена сила, а не като партньор", продължи той.

По думите му Русия е изсипала достатъчно войници, за да „се насочи към Приднестровието" - регион в Молдова по западната граница на Украйна, обивял непризната от никого независимост през 1990 г. Сред жителите на района има  етнически българи, около 30% от населението са руснаци.

Брийдлав изрази загриженост от това, че Москва използва тактиката на внезапни военни учения, за да подготвя силите си за евентуално бързо навлизане в съседна държава, както стори в случая с Крим.

В неделя световните агенции разпространиха изявление на Белия дом, в което се призовава Русия да започне незабавни преговори с Украйна.

„Русия трябва незабавно да започне преговори с украинското правителство за гарантиране на безопасността на украинските сили в Кримския район на Украйна“, се казва в документа.

„Белият дом се запозна със съобщения, че проруски сили за самоотбрана щурмуват днес военни бази. Руските военни ще бъдат пряко отговорни за всеки евентуален пострадал или причинена от силите им жертва на украинските военнослужещи", заяви Лора Лукас Магнусон, говорителка на Съвета за национална сигурност към Белия дом.

В същото време заместник-министърът на отбранана Русия  Анатолий Антонов заяви, цитиран от РИА „Новости", че военното министерство съблюдава всички международни споразумения за ограничаване количеството на войските по граничните територии с Украйна. Представителят на Москва в ЕС Владимир Чижов каза пред Би Би Си, че страната му няма никакви "експанзионистични възгледи".

На въпрос дали се предвижда руските войски да действат и извън анексирания Крим, той каза: "Руската федерация няма намерение да прави нищо такова. Никой не бива да се бои от Русия."

Дори президентът на Беларус Александър Лукашенко, известен като близък съюзник на Кремъл, изрази загриженост от ситуацията. Той обяви, че дефакто Крим вече е част от Русия, но критикува случавщото се като "лош прецедент". Пред репортери в Минск той каза, че Украйна, с която Беларус има дълга граница, трябва да остане единна, неделима, интегрална държава.