Запазване на броя ученици и делегирани бюджети, както и запазване на броя преподаватели. Така Лазар Додев от МОН описа пред Нова тв целта на схема за подсказване, разкрита в професионалната гимназия "В. Левски" в Ихтиман.

От телевизията разговаряха с преподаватели, които признаха, че са принуждавани от директорката да пращат верните отговори от матурите на определени ученици в реално време.

Схемата е следната: МОН праща задачите сутринта в 8 ч., но освен на зрелостниците те се дават на подбрани преподаватели и служители на гимназията, които ги решават. 

"Има организация, която директно дава отговорите на едни ученици", каза преподавателка.

Те получават "подаръка" от даскалите си като SMS. "Както във всички училища е ясно, че нашите ученици и абитуриенти трябва да преминат, за да се вземе бюджетът който те носят", каза преподавателката.

Тя призна, че крие лицето си от страх от саморазправа. Директорка на гимназия "В. Левски" Гергана Димитрова е и общински съветник от ГЕРБ. Опитите на Нова тв да се свържат с нея обаче, останаха неуспешни.

Гергана Атанасова, бивш счетоводител на гимназията, каза, че лично е пращала от служебния телефон на директорката есемеси с верните отговори.

Освен това имало практика на изпита да се явяват дубльори, които не се проверяват за лична карта.

Заради проверката  от МОН по време на матурата преподаватели са сигурни, че тази година ще има 99,9 % двойки. 

"Тази схема е работила в доста училища и продължава да работи", каза Додев и призна, че виновните ще бъдат предадени на МВР.

Той призна, че случаят с обявяванета на Яворов от страна на студент още се проверява.