"Имаме бежанци за износ, но от ЕС ни налагат да внесем още".

Това коментира в кулоарите на парламента депутатът от Патриотичния фронт (ПФ) Емил Димитров-Ревозоро. На напомняне, че не е осоебно политкоректно да се говори за внос и износ, когато става дума за хора, Димитров коментира: "Аз съм си митничар".

Малко преди това лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов изчете специална декларация на ПФ по темата с бежанците. С нея патриотите се противопоставиха срещу направеното от ЕК предложение за разпределение на нови нелегални емигранти, между държавите членки, което според тях силно ощетява България.

Каракачанов обясни, че според изчисленията България трябва да приеме още 788 души.

"Тази бройка не отменя и желанието на Германия да ни върне повече от 4000 емигранти”, посочи Каракачанов.

Според него предложението на ЕС за квотно разпределението на бежанци е против националния интерес на България. Каракачанов припомни, че България има най-нисък БВП и стандарт на живот в ЕС и следователно най-трудно издържа нелегални емигранти.

"Само за 2014 г. България е дала убежище на 7020 нелегални емигранти, а Гърция на 3250”, каза Каракачанов.

От Патриотичния фронт настояват Министерски съвет и Народното събрание да не приемат направеното от ЕК предложение. Те искат още България да бъде третирана като страна в извънредна ситуация по смисъла на договора за ЕС, какъвто статут се предлага и на Гърция и Италия.