Думата "камера" е основно използвана дума през тази седмица. Но нека да видим исторически колко вида камери има.

Кинокамера – нея свързваме с братя Люмиер, газовата камера свързваме с нацизма, телевизионна камера, камера на хладилника обикновено върви в словосъчетание с празна. Наблюдателна камера свързваме с пътища, гета и училища по време на матура.

Очевидно е обаче, че камерите, каквито и където да бъдат сложени не решават проблемите.
Не искам да правя асоциации между думите "циганско гето" и "камери", малко зловещо ми звучи.

За пътищата е ясно, че камерите не пречат на скоростта, подходящата дума тук е автогеноцид. Един кмет посипва захар по пътищата, кой знае защо мисля, че по-добра работа щяха да свършат петдесет килограма гвоздеи. Чуха се много предложения какво трябва да се изсипе върху парламента, за да се прогони лошата енергия, някои дори се сетиха за Виетнам, но това не е политически коректно.

Матурите се проведоха при пълен контрол на камери и се видя голямо преписване. Толкова не е преписвано от времето на Паисиевата "История славянобългарская".

Налице е и друга закономерност – след посещение в тоалетната, многократно се увеличава творческия потенциал на ученика. Може би трябва да се включи и подобен предмет в програмата „Работа с телекомуникации в тоалетна“. На други места учителите бяха безкрайно добри да помагат на ученици, които не знаят нищо по темата. Камерите са уловили и тази учителска любов.

Ако видеше цялата тази драма и покъртителна взаимопомощ, един герой от друга матура би възкликнал: „Господи, колко мъка има по човешкия свят“.

На тези, които са по-лежерно настроени, пожелавам лека камерна музика.

По книжарниците вече е новата книга на Людмил Станев - "Рязко". Тя събира в себе си точно 50 истории, някои от които за първи излязоха в Клуб Z. Още истории от д-р Станев може да прочетете ТУК.