Правилна ли е посоката на здравната реформа в България? Кои са по-добре управлявани – частните или държавните болници? Оправдано ли е сливането на държавни болници и какъв ще бъде резултатът от него? Това са част от въпросите, които ще бъдат дискутирани по време на Икономическия форум за Югоизточна Европа, който тази година ще се проведе на 18 и 19 юни в Кемпински хотел София. Клуб Z е медиен партньор на събитието.

Здравеопазването ще бъде тема на две от кръглите маси.

Първата от тях ще се проведе на 18 юни, непосредствено преди официалното откриване на форума. Темата й е „Реформиране на болниците – важна част от здравната реформа в България”. Домакин на кръглата маса е Националната пациентска организация.

Втората дискусия е на следващия ден и неин домакин е Българската асоциация за клинични проучвания. Темата е:  „Здраве за икономически растеж. Клиничните проучвания като стратегически приоритет”.
 
Специален участник в двете дискусии ще е проф. Жак де Таф, председател на управителния съвет на Healthcare Belgium – един от най-големите експерти в Белгия по въпросите на здравната система, както и българският министър на здравеопазването д-р Петър Москов.

Основен акцент в първата кръгла маса ще бъде представянето на доклада „Лечебните заведения за болнична помощ. Финансов доклад 2006 – 2013 г.“, който ще разкрие основните тенденции в развитието на финансовото състояние на болниците. 

Общо десет  кръгли маси и пленарни сесии, както и няколко съпътстващи събития ще се проведат в рамките на Икономическия форум за Югоизточна Европа (ИФЮЕ) тази година. Очаква се в него да вземат участие над 600 бизнес лидери, официални лица от страните от региона и представители на международните институции (Европейска комисия, Европейска инвестиционна банка, Световна банка). 

Официални партньори на Икономическия форум за Югоизточна Европа 2015 са вицепремиерът Меглена Кунева, Министерство на икономиката на Република България и Представителството на Европейската Комисия в България.