Китайската компания „Пърфект Чайна“ търси български партньори за износ на китайския пазар на големи количества качествено българско вино.

Това стана ясно на среща днес на министъра на икономиката Божидар Лукарски с ръководители на компанията,  начело с президента Дато Уу Суи Лиян.

„Пърфект Чайна“ в съдружие с българската винарна „Беса Валей“ произведе специално червено вино с името и подписа на президента Петър Стоянов, чрез което българските вина се промотират в Китай. По подобен начин компанията е наложила южноафриканските вина на китайския пазар, пускайки малка партида с подписа на южноафриканския президент Фредерик де Клерк.

"Виното на президента Петър Стоянов се приема добре и в момента търсим съдружие с още български производители, за да изнасяме големи количества качествено българско вино", каза г-н Джеймс Тан Нам Джо, специален пратеник на компанията. 

Освен това от компанията проявяват интерес да инвестират в здравословни български храни, като кисело мляко, както и в козметични продукти.

Министър Лукарски се ангажира чрез Българската агенция за инвестиции и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия да предложи на компанията списък от наши производители, които биха могли да произвеждат за китайския пазар.