Как се решава проблем? Търсиш решение, искаш съвет, намираш начин. Как се решава проблем, ако си български политик? Правиш контрапроблем, играеш контра. Става много по-бързо и замесва неопределен брой действащи лица, белким в суматохата проблемът отмине.

Номерът с контрите, освен че минава, дава и здрава основа за толкова модерния напоследък популизъм. Да, ама "новата колекция" в политмагазина се харчи най-успешно сред овцете. Идат избори, от всичко трябва да се хване "промоцията", нали все пак овцете накрая ще гласуват.

Имаме проблем - Карадере, правим контрапроблем: Ама, те го започнаха другите преди нас. Готова работа, сега е време да го играем популисти. Едните дават "работни места и възможности за младите", другите ще спасяват природата от "пладнешкия обир, дето не го е започнал наш човек", трети се карат кои са истинските "зелени". Току-виж в цялата патардия тихо се излял един бетон. И "бранителите" на Карадере, и "защитниците" на работните места ще "намажат", а като дойде време за избори, всеки ще си е имал кауза. Онези, НПО-ентусиастите да си говорят за "устойчив туризъм" колкото искат, както се убедихме техния глас е на пасище... така де, в пустиня.

Как се решават проблеми у нас? Толкова лесно, колкото се пасат овце на пясък.