Режисьорът Теди Москов потвърди пред журналисти намерението си да приключи с кариерата си в театъра. С последната си работа – по възраждането на „Улицата“ като микс от жива игра и прожекция в зала 1 на НДК, той смята да напомни какво е бил, а после за дълго да замълчи.

„Моят театър беше силен в свинщината на комунизма, показваше къде е свободата, с какво може да се помайтапим, как да си поемем дъх. Театърът, който правех, беше атентати срещу скуката и лишаване от следобедната дрямка на българското изкуство. Сега това вече не е нужно“, заяви той.

unnamed (8)

Оттук насетне Теди Москов смята да пише сценарии.

„Аз използвам свободата да работя каквото искам и да казвам, каквото мисля. Всичките тези сравнения, че и преди (’89-а) е било същото – не е така. Казват ми – тогава билетчето за транспорт струваше 6 стотинки. Да, ама вицът струваше 5 години“, обясни Москов.

След това той се извини на прасетата, че е нарекъл комунизма „свинщина“:

„Като казах свинщината на комунизма, обидих прасетата – то е някаква уродливост, система, която ми е много изненадващо, че още продължава да има привърженици“. „Сега като падна този комунизъм, аз за каква свобода да говоря“, запита режисьорът.

Москов напомни и че един от последните му спектакли „Професия лъжец“ също се е занимавал с тъпизмите на комунизма. След това направил нещо по-интелектуално – „Каквато ти ме искаш“ по Пирандело, и смятал с него да смени стила си, но се отказал и твърдо решил да приключи с театъра. Той добави, че има още един поет ангажимент към Варненския куклен театър за септември – „Пурпурният остров“.

„Не знам въобще дали ще имам сили да го завърша, не съм взел аванс, така че може да се откажа“, уточни той.

Оттук насетне Москов ще пише сценарии.

„Театър – вече не, нямам сили. Театърът е всеки ден от начало да се започва. Както казва Кирил Христов – при нас войници няма, само генерали“, заяви режисьорът и обясни: „Никой не смята за нужно да изпълни каквото и да било, всеки от нашите братя българи знае повече от този, който му казва какво да прави“.

Малин Кръстев и Мая Новоселска в сцена от новата „Улица“.

Малин Кръстев и Мая Новоселска в сцена от новата „Улица“.

Той се извини и на артистите и особено на жена си Мая Новоселска, че е изключително преуморен и изпада в яростни изблици:

„Не спестявам обидни думи, а за мен обидните думи са повече цветисти, отколкото обидни.“

Режисьорът за лебедовата си песен

Представлението „Улицата“ ще се играе на сцената на зала 1 на Националния дворец на културата на 8 и 9 юни, а днес журналистите видяха част от репетициите за него, продължаващи в трескав ритъм, само дни преди премиерата. Билетите за двете дати вече са разпродадени, но поне едно представление на най-голямата сцена в Двореца се очаква да има и наесен.

unnamed (4)

В представлението ще има коментар от новите персонажи, както и от старите.

В новата „Улица“ няма да участват трима от знаковите актьори в телевизионната поредица – Камен Донев, Христо Гърбов и Кръстю Лафазанов. Техни скечове обаче ще бъдат прожектирани в мултимедийната среда по време на спектакъла.

„Камен обясни по телевизията сутринта колко ме уважава, но не иска. Гърбов дойде на първите пет репетиции, но после хвана по-скъпоплатена работа, не мога да го обвиня. Лафазанов е уморен от своите си ангажименти. Може би ще дойдат на премиерата, ако не са заети“, обобщи Москов.

По думите му в представлението ще има коментар от новите персонажи, както и от старите. Сред новите попадат Герасим Георгиев – Геро и Малин Кръстев:

„Ще има друга гледна точка – някои неща ще се заснемат отново, други ще се прожектират, но по различен начин, свързани помежду си.“

Мая Новоселска и Валентин Танев

Мая Новоселска и Валентин Танев

Москов се сопна на журналистически въпрос за посланията на „Улицата“:

„Аз послания нямам – като видиш един водопад да пада, какво му е посланието? Не съм мислил за никакви послания. Изкуството няма послание и тази тъпа система да обясняваш на актьора защо казва това изречение, е все едно да обясняваш на цигуларя какво е искал да каже Паганини с всяка фраза – това са глупости. Не ми говорете за послания, посланието е от социализма“.

Според Москов в „Улицата“ няма проблеми, а се говори за свобода:

„Какви безпаричия, какви глупости? Безпаричието е проблем, който не е на изкуството, а на някакви там сатирични коментари. В моята „Улица“ никога не е имало проблеми за безпаричието. Има го проблема за малкия човек – че във всяка една система не може да се нагоди. Има и малки хора с пари, един от тях се казва Чарли Чаплин. Безпаричието винаги е било двигател, а паричието – успиване. Грехота е да искаш повече от това, от което имаш нужда.“

Попитан какво му липсва от старата „Улица“, Теди Москов си спомни:

„Липсва ми младостта, ентусиазма и това, че всички захвърлихме всичко, за да направим нещо, което и за нас, и за публиката беше ново. Липсва ми също магията, тръпката на незнанието – това е като първа любовна среща – не знаеш какво е, но се стремиш с цялото си същество“.

unnamed (22)

„Улицата“ ще се играе в зала 1 на Националния дворец на културата на 8 и 9 юни.

 

 площад Славейков