Президентът Росен Плевнелиев внесе в 43-то Народно събрание предложение за произвеждане на национален референдум заедно с местните избори на 25 октомври, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Той отново предлага на депутатите да вземат решение за насрочване на допитване. Въпросите са формулирани така:

1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?

2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

3. Подкрепяте ли  да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?  

 

В мотивите си той обяснява, че въпросите, които постави преди повече от година пред 42-то Народно събрание, продължават да са актуални и днес. През 2014 г. въпреки събраните над 500 хиляди подписа на граждани парламентът, доминиран от БСП и ДПС, отхвърли  искането за провеждане на всеобщо допитване.

Въвеждането на смесена избирателна система съчетава предимствата на мажоритарната и пропорционалната система и намалява техните недостатъци, пише в мотивите на Плевнелиев до депутатите.

„Чрез въвеждане на смесена избирателна система, при която част от депутатите се избират мажоритарно, а останалите се избират с партийни листи, ще запазим партийното многообразие, но ще гласуваме и за личности“, заявява президентът в мотивите си към предложението до народните представители.

Според президента при задължителното гласуване участие в избори и национални референдуми ще вземат и сънародниците ни, които по една или друга причина са се отчуждили от политическия живот. „Длъжни сме да намерим начин да приобщим към обществено-политическия живот и тях. Колкото повече граждани изразят воля, толкова по-легитимни са изборните резултати и по-стабилни са институциите“, подчертава държавният глава. Задължителното гласуване е инструмент, с който ще се противодейства на най-порочните практики – корпоративен, манипулиран или купен вот. „Само като повишим избирателната активност, ще намалим тежестта на контролираните гласове“, твърди Плевнелиев.

Президентът се обръща с призив за въвеждане на дистанционно електронно гласуване при съобразяване с изискванията на Конституцията, като твърди, че така ще се увеличи избирателната активност. „Този начин на гласуване ще доведе до по-висока избирателна активност и повече хора ще се чувстват политически представени. Над 1,5 милиона наши сънародници зад граница, както и много граждани в страната, които не са безразлични какво ще е бъдещето на родината ни, ще могат много по-лесно да участват в избори и референдуми“, мотивира се той.

„Убеден съм, че ако избирателите кажат „да“ на електронното дистанционно гласуване, може да бъде намерено законодателно решение, което да гарантира тайната на вота, изразяването на лична воля и свободен избор. Ясно е, че това изисква време и не може да стане от днес за утре, но произнесат ли се гражданите в полза на електронното дистанционно гласуване, ще сме длъжни да работим, за да го въведем“, посочва президентът в мотивите си.

В мотивите си държавният глава отбелязва, че общественото очакване е референдумите да се превърнат в работещ инструмент за решаване на основни принципни положения. 

„Произвеждането на референдума е  единственият механизъм, след който можем да имаме задължително решение, обвързващо политиците. Това е средство за постигане на истинска и устойчива демокрация. Нека чуем позицията на суверена по тези въпроси и да го направим така, че да спестим средства, които плащаме чрез данъците си, като проведем националния референдум заедно с редовните местни избори“, апелира още президентът Росен Плевнелиев.

По повод внесеното в Народното събрание предложение Плевнелиев ще направи обръщение към народа, което ще бъде излъчено от Българската национална телевизия и Българското национално радио преди централната емисия на БНТ в 20.00 часа, съобщават от "Дондуков" 2.