Сред поредицата от срещи в Хага американският президент Барак Обама се видя с китайския си колега Си Цзинпин и научи, че съпругата му Мишел му праща много поздрави, информира Ройтерс. Първата дама на САЩ беше на посещение в Китай заедно с двете си дъщери.

"Трябва да ви предам съобщение от г-жа Обама. Помоли ме да ви пратя много поздрави", обяви Цзинпин и предизвика смях в залата. "Тя игра и тенис на маса, но според мен това не беше високото ниво на пинг понг дипломацията от миналото", продължи шегата американският президент и благодари на Си Цзинпин, че е домакинствал на семейството му.

Насред задълбочаващата се криза Русия-Украйна на форума в Хага, посветен на ядрената тема, двамата демонстрираха топли отношения. Пред репортери преди срещата Обама обяви, че ще говорят за ситуацията в Крим, намаляването на ядрените оръжия в света и за мерките за борба с климатичните промени. Китайският президент благодари на Обама за помощта на САЩ в издирването на малайзийския самолет, на борда, на който имаше много китайски пътници. Останките му бяха открити в неделя.