Украинският град Днепропетровск се отказа от своя химн заради лошите думи, които изпълнителят му Йосиф Кобзон говори редовно по адрес на новата власт в Украйна. Градската комисия по въпросите на културата прие решение, че песента "Днепропетровск - мой роден дом!" в изпълнение на украинеца Кобзон, повече няма да оглася града в този му вид. Вече химнът, който досега посрещаше пътниците на всеки пристигащ на гарата влак, ще звучи само като мелодия - без гласа на певеца. Местните жителите събират подписи и за лишаването на Йосиф Кобзон от званието "Почетен гражданин на Днепропетровск

Певецът на прочувствени песни, които се леят из целия СССР още от ерата на Брежнев, предизвика недоволството на гражданите на Днепропетровск, защото нарече ставащото в Украйна "антидемокрация" и "национал-шовинизъм". Кобзон, който винаги е бил твърде близък с всяка власт в Русия и с нейните олигарси, излезе с обръщение към сънародниците си, в което ги зовеше да не се карат с ПутинПо-късно осъди строго и украинската група "Океанът на Елза" заради изпълненията й на Майдана. Кобзон получил от музикантите писмо с оплакване, че не ги пускат на турне в Русия. Той обаче им отговори на всеослушание, че си го заслужават: "А защо вие пяхте на Майдана? Защо мъжествено не казахте, че не можете да участвате в бандитски акции?".

"Мен, междувпрочем, също ме викаха да пея на Майдана. А аз им отговорих, че нямам намерение да пея пред бандити", добави гордо Кобзон с плътния си баритон.

И не спря с това. Разбрал за инициативата на днепропетровци да го разжалват от почетното гражданство, Йосиф Кобзон отвърна: "Аз самият не искам да съм почетен гражданин на град, в който на власт са националисти и радикали". "Този химн на града е създаден от Мовсесян, Рождественски и Кобзон. Ние сме категорично против той да звучи в друго изпълнение. Нека си измислят нов, нацистки химн. "Още Украйна не е умряла" или нещо от сорта", заби последния пирон в ковчега на дружбата с родината си певецът, кой знае защо намесвайки в случая полския държавен химн, който започва с "Още Полша не е загинала".