Вариант 1 на темата по български език и литература е "Човекът, домът и родът" в повестта "Гераците" на Елин Пелин.

Вариант 2 е съпоставка на два цитата от стихотворението "Борба" на Христо Ботев и "Докле е младост" на Пенчо Славейков.

Това заяви днес проф. Николай Чернокожев, председател на Изпитната комисия в Софийския университет "Св. Климент охридски". На тази кандидат-студентска сесия се явяват 1197 души, предаде БГНЕС

"Всеки ще се насочи към сектора, към който се чувства най-уверено. Непознаването на книжовната норма на българския език е най-лошото, което може да бъде показано в един текст. Неумението да се създаде логичен и ясен текст по съответна тема, също би ги ощетила", каза проф. Чернокожев.

Той заяви, че много често има голяма радост при тегленето на темата, но след това резултатите не отговарят на очакванията.

"Надявам се да има достойно представяне от страна на младите хора. За тях това е важно, ако искат да се виждаме на есен", посочи проф. Чернокожев.

Поздравът от Яворов

"Успех на всички утре. Дано сте ме научили добре :) "

Това написа преди по-малко от месец - на 19 май, неизвестен човек от нов профил във фейсбук с името Пейо Яворов, в публичната група за кандидати в СУ за кампанията през 2015 г. На другия ден на матурата за зрелостниците се падна точно Яворов с произведението "Ще бъдеш в бяло".

След това тайнственият ползвател писа, че работи в Министерството на образованието и науката и щял да бъде уволнен, ако разкрие самоличността си. По-късно профилът бе изтрит. Твърденията така и не бяха доказани.