"Прилича на ядрен вампир", тази естетска оценка даде на паметника на цар Самуил универсалният коментатор проф. Юлиан Вучков.

"Видях го паметника на цар Самуил. Прилича на ядрен вампир. Не виждаш в този човек одухотворение", обясни той пред бТВ.

От частния случай за новия паметник Вучков премина към обобщение на състоянието на българската култура. Акцентира върху театъра.

"Театърът е или шизофреничен и истеричен, или е пазарски", коментира Вучков.

Най-добър актьор сред политиците бил Бойко Борисов, но в миналото, когато не преигравал. Той, според професора, не бил интелигентен, но бил хитър. Освен това около премиера имало твърде много

"Около Бойко много жени. То са Десислави, то са Менди, много жени има в управлението. Тази жена, Румяна Бъчварова, как може да е натоварена с толкова ресори, толкова тежки. Тя е толкова безпомощна"даде тежка оценка коментаторът.

Още от неговите прозрения: 

- Положението в страната е безнадеждно. Всичко живо ненавижда новата власт, защото сме на дъното. Всички партии в парламента са негодни и трябва да си ходят. За съжаление, това няма как да стане, защото народът ни е инертен и не иска да се вдигне и да помете върхушката. Само седи и псува под юргана или на четири очи.

- Реално на изборите всички партии са имали не повече от 20%. Всичко останало е купуване на роми.

- Бариерата за влизане в Народното събрание трябва да е 10%. Иначе това е един комедиен театър. Какви са тези хора, които са избрани от шепа избиратели и имат самочувствието да управляват народа.

- Политиците мотаят референдума, защото са се изложили до краен предел, не искат такъв вот, защото хората няма да гласуват за тях. Народът е за мажоритарното гласуване.

- Всички от Реформаторския блок, пет-шест души, са некадърници. 

- Всички министри трябва да си ходят, да има тотална смяна на кабинета.