Референдумът в Кюстендил, който ще определи дали кметът Петър Паунов да се кандидатира отново за тртеи мандат ще се проведе без участието на  местните роми. Това обясни самият Паунов пред Клуб Z

"Искаме да получим реален резултат, да чуем мнението на активните и предприемчивите хора", аргументира се Паунов.

Той припомни, че при всеки вот има репортажи по медиите, които разкриват купуване на гласове в ромските махали.

Паунов разказа, че в Кюстендил отдавна има практика да няма изборни секции в ромските махали. Ромите в града гласуват в други секции в центъра и различни квартали, за да се минимализира възможността за контролиран вот. Кметът не е притеснен, че ще настрои ромите срещу себе си и това може да доведе до загуба на местните избори, дори ако останалите му съграждани го подкрепят.

"Не можем да ставаме заложници на корпоративния вот", заяви Паунов.

Кметът обясни, че ще има списък с улици, за които е известно, че генерират престъпност и жителите на тези улици няма да имат право да гласуват на референдума. Той призна, че осъдени за купуване на гласове почти няма, но за сметка на това има достатъчно много репортажи по медиите. Според него изключването от допитването на ромите не е дискриминация.

"Дискриминация е това да лишиш някого от здравеопазване и образование. Ние работим в точно обратната посока", коментира Паунов.

И обясни, че в Кюстендил детските градини и училищата са извадени от гетата, за да се създадат условия за социализиране на ромите.