Напрежението върху Дейвид Мойс поспадна след категоричния успех (и игра) на „Манчестър Юнайтед“ срещу „Олимпиакос“ в Шампионската лига и последвалото добро представяне срещу „Уест Хем“ във Висшата лига. Но шотландецът далеч не може да бъде спокоен за поста си на „Олд Трафорд“, който поне до края на сезона е гарантиран, но далеч не е бетониран за дълги години. Сезонът на „червените дяволи“ е провален, но представянето на все още действащия шампион на Англия в оставащите мачове ще е от решаващо значение дали през юни в биографията на Мойс ще пише „Манчестър Юнайтед“ или друг клуб.

Резултатите никога не са били най-важното за клуба от „Олд Трафорд“, а по-скоро играта, посланието, цялостният облик на „червените дяволи“ - най-обичания отбор в света, а доскоро и най-богатия. Дори и след многобройните провали този сезон феновете не спряха да подкрепят тима и застанаха зад Дейвид Мойс и играчите в трудните моменти. А те тепърва предстоят – като се започне от градското дерби с „Манчестър Сити“ тази вечер.

Мойс със сигурност не иска да си спомня предишния мач между двата отбора. В началото на сезона, през септември, „Сити“ тотално надигра „Юнайтед“ и 4:1 бе нещо като прошка за „червените дяволи“, които играха, меко казано, безобразно. Както и срещу „Ливърпул“ на „Олд Трафорд“ преди седмица (0:3), както и в Гърция срещу „Олимпиакос“ (0:2)... Доста такива загуби се насъбраха на отбора през сезона, но с риск да се повторим – привържениците проявиха търпение.

То обаче няма да е вечно...

Не е срамно да паднеш, срамно е да паднеш, без да си играл. Нека си припомним защо феновете на „червените дяволи“ така и не приеха и заобичаха Димитър Бербатов – заради лежерния му, дори мързелив стил на игра, заради това, че той се предаваше при резултат 0:2. А Уейн Рууни тичаше, правеше самоубийствени шпагати и въобще на лицето му грееше онзи огън, който изпраща посланието: "Няма да загубим!" Бербатов вкара доста голове, създаде още толкова, но така и не спечели любовта на привържениците на „Юнайтед“, които са типично английски, обичат себераздването, „умирането“ на терена, а всички легенди на „червените дяволи“ се вписват в този образ.

Такъв беше и сър Алекс Фъргюсън, а засега неговият сънародник Дейвид Мойс не показва подобни качества. А точно това искат да видят привържениците, свикнали с духа на отбора, спечелил толкова много мачове и купи, но най вече – сърцата на феновете.

Мачът днес е третият (и последен) от така наречената „поредица важни срещи, в които Дейвид Мойс да покаже, че заслужава да води „Манчестър Юнайтед“. „Червените дяволи“ загубиха първия (от „Ливърпул“ - 0:3), взеха втория (3:0 срещу „Олимпиакос“), важно е да не загубят и третия, но по-важно е да покажат желание за игра. Победата дава просто три точки, които в момента не са толкова нужни на отбора – той загуби всякакви шансове за класиране в Топ 4, а в Шампионската лига жребият го прати на четвъртфинал срещу страшилището „Байерн“. Но дава и надежди за бъдещето, радост за феновете, спокойствие и увереност на Мойс. Да не забравяме и какво значение имат градските дербита за всеки един отбор, особено такъв в криза.

Дербито на Манчестър е важно и за „Сити“, който се бори за титлата, но има изключително тежка програма с гостувания на почти всички големи отбори. Първото е днес на „Олд Трафорд“, а може би и най-важното, именно защото е свирепо градско дерби. „Гражданите“ спечелиха последните си две гостувания тук, едното от които с гръмкото 6:1 – най-голямата загуба на сър Алекс за всичките 27 години, в които води „Юнайтед“. Победа за играчите на мениджъра Мануел Пелегрини ще им даде импулс, също както „Ливърпул“ – друг претендент за титлата – полетя след великия успех с 3:0 на „Олд Трафорд“.

Всички тези фактори, правят днешния мач ключов. След него може да има само един победител, но не като резултат на електронното табло или като точки в класирането. А като изходна позиция за финалния спринт, който предстои и за двата манчестърски клуба.