Логото на руския газов гигант Газпром ще се появи на южния вход на столицата. Компанията НИС Петрол, която се притежава от Газпром, е станала собственик на бензиностанцията на ОМВ на Черния кос, показва регистърът на Комисията за защита на конкуренцията.

 

На 24 март ведомството е дало разрешение на НИС Петрол да придобие контрол върху още 11 бензиностанции, разположени в различни градове в страната. В България НИС Петрол, която е дъщерна на сръбската Нафтена Индустрия Сърбийе (НИС) изгражда бензиностанции с марката Газпром.

 

Първият обект със синьо-бялото лого на компанията, която е под прякото ръководство на Кремъл, заработи на 1 юли на изхода на Благоевград по шосето за Кулата. През 2009 г. Газпром купи НИС и започна експанзията си на балканския пазар на обекти за продажба на горива на дребно.

 

Четири от 11-те новоприсъединени бензиностанции са на ОМВ България, шест - на пловдивското дружество Лайт комерс и една на бургаската фирма Бултрансойл. НИС Петрол купува бензиностанциите на ОМВ и Бултрансойл, а за обектите на Лайт комерс е подписал договор за наем.

 

От 2011 г. насам НИС Петрол е придобил контрол над 40 бензиностанции у нас, показва регистърът на КЗК. Но не всички са ремонтирани и ребрандирани с логото на руската компания. Според сайта на НИС Петрол към края на 2013 г. у нас работят общо 18 бензиностанции с марката Газпром, а  компанията е инвестирала в покупката на земя за строителството на  50 нови бензиностанции, включващо проектиране и урбанизиране на терените.

 

България е третата страна на Бълканите след Сърбия и Румъния, където Газпром открива бензиностанции със своя бранд. Плановете на гиганта са до края на 2015 г. на полуострова да има 250 обекта, 80 от които - в  България.